2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Így fejlesztenék a városi közlekedést a jövõ szakembereiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-16 15:10:07
A „Kötetlen Pálya – utak az okos városba” infografika-versenyen egyetemisták kapcsolódtak be a közös gondolkodásba és hoztak okos városfejlesztési ötleteket az IBM Magyarország és a Climate-KIC pályázatára.

A „Kötetlen Pálya–utak az okos városba” infografika-versenyen több mint hatvan hallgató kapcsolódott be a közös gondolkodásba és hozott okos városfejlesztési ötleteket az IBM Magyarország és a Climate-KIC pályázatára. Tizenegy hazai felsõoktatási intézmény több mit hatvan hallgatója dolgozott, hogy bemutassák: a nagyvárosi közlekedés melyik területét és hogyan fejlesztenék, a legaktívabbak a Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói voltak.

Az IBM Magyarország az elmúlt években több hazai egyetemmel, fõiskolával épített ki szoros kapcsolatot, több intézménynél az oktatás- és tananyagfejlesztésben is részt vállal. Ugyanakkor nemzetközi szinten 2500 metropoliszban futnak okos városfejlesztési projektjei, amelyekhez a jövõben a Big Datát és integrált rendszereket értõ szakértõkre lesz szükség, ezért is fontos számára, hogy a hallgatók figyelmét felhívja erre a kulcsfontosságú szakterületre.

A Climate-KIC európai tudás- és innovációs közösség közép-magyarországi régiója örömmel vállalt szerepet a verseny szervezésében, hiszen célja, hogy innovatív, a fenntarthatósági és klímaszempontokat is figyelembe vevõ megoldásokat keressen és fejlesszen, a városi közlekedés pedig ennek kulcsfontosságú területe. „A pályamunkák révén most elsõ kézbõl láthatjuk a jövõ innovátorainak ötleteit, miközben egy fontos fenntarthatósági problémára irányítottuk a hallgatók figyelmét. Bízunk benne, hogy a beküldött ötleteket akár startupként vagy innovatív városfejlesztési projektként láthatjuk viszont” – tette hozzá Zentkó László, aki a Közép-magyarországi Régió projektvezetõjeként egy éves inkubációs programot ajánlott fel a díjazott csapatnak.

A húsz beküldött pályamunka többsége a forgalmi dugók és a parkolóhely-keresés, valamint a kerékpáros és a közösségi közlekedés gondjaira keresnének megoldásokat, ezekhez a smart city projektek alapkövei, a valós idejû adatfeldolgozás és felhõ szolgáltatások kihasználása mellett a mobil eszközöket és specifikus applikációkat használnák leginkább. Több ötlet foglalkozik a komplex forgalomirányítási rendszerrel, az okostelefon pedig olyan eszköz a városlakók kezében, ami a lokáció-adatokon és forgalomfigyelésen keresztül nemcsak a felhasználók életét könnyíti meg, de a jövõben a forgalomirányításhoz és várostervezéshez is hasznos szempontokat adhat.

A fõdíjat a CityMug csapat nyerte: Ambrovics Gergely, Berecz András, Temesi Márton és Hevesi Annabella KARMA címû pályamunkája egy városi autómegosztó rendszert mutat be, amely a gyalogosok és sofõrök valós idejû összekötésével a jármûvek kihasználtságát, így a forgalmi helyzetet is optimalizálná. A zsûri tagjai Balla Dóra, a MOME Tervezõgrafika Tanszékének vezetõje; Zubreczki Dávid újságíró, az Urbanista és a Futurista blog szerkesztõje; Balogh Csaba technológiai újságíró, a HVG.hu szerkesztõje, egyetemi oktató; Zentkó László, a Climate-KIC projektvezetõje és az az IBM Magyarország „okos város” szakértõi voltak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!