2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Kötelezõ lesz e-segélyhívót szerelni az autókba?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2013-12-20 17:09:46
Brüsszel elfogadta az e-segélyhívó rendszer bevezetését, az eszköz 2015-tõl kötelezõ, de még nem tudni, a régi autókban is kell-e használni.

Utolsó, decemberi ülésén elfogadta az e-segélyhívó rendszer bevezetését az Európai Parlament. A testület meghatározta azokat a technikai feltételeket is, amelyekkel minden autónak rendelkeznie kell 2015-ig: a rendszernek alapjaiban a 112-es számon kell mûködnie, hozzáférhetõnek és biztonságosnak kell lennie, és területileg az egész kontinenst fel kell ölelnie. A közbiztonsági válaszpontok hálózatát, ahova balesetkor a segélyhívások érkeznek, a tagállamoknak kell kialakítaniuk.

A segélyhívó eszköz maga egy kis doboz – mondja a közlekedési szakértõ -, amelynek kötelezõ bevezetésérõl az ágazati minisztérium, illetve az Országgyûlés dönt, értelme mindenesetre csak akkor lenne, ha már minden új kocsiba benne van. Az eszköznek egyrészt segélyhívásra kell alkalmasnak lennie, másrészt arra, hogy az autós adott esetben maga is információt kaphasson – hangsúlyozta a Ma reggelben Szálka Miklós.

Azt egyelõre nem tudni biztosan, hogy a szabály a régi autókra is vonatkozik-e.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!