2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
Az iroda a baktériumok fellegvára, ezért kétszer is gondoljuk meg, mielõtt az íróasztalról ennénk. A bakteriális fertõzéseket azonban könnyen elkerülhetjük, ha étkezés elõtt legalább húsz másodpercig szappannal és folyó vízben kezet mosunk. Ez általában jóval hatékonyabb, mint a különféle kézfertõtlenítõk használata. Tudományos körökben is kezd széles elismertséget kivívni a gondolat, hogy a beleinkben élõ baktériumok sokrétû módon befolyásolják agyunk mûködését. Tudományos körökben is kezd széles elismertséget kivívni a gondolat, hogy a beleinkben élõ baktériumok sokrétû módon befolyásolják agyunk mûködését. A baktériumok rövid idõ alatt képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, és ennek következtében több más készítménnyel szemben is rezisztenssé válhatnak. Itt a nyár, nem gyõzzük készíteni a kulináris csodákat. Nagy igyekezetünkben az ételek készítésénél leginkább a rutin vezérel. A csirkét is jó alaposan, folyó vízzel átmossuk. Az immunrendszer úgy mûködik, mint egy sportoló, aki minél többet edz, annál erõsebb – mondja dr. Barcs István, a Semmelweis Egyetem ETK Epidemiológiai Tanszékének vezetõje. Hogyan gátolható meg a baktériumok evolúciós alkalmazkodása, amelynek következtében ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és miként befolyásolja a kialakuló rezisztencia a más szerekkel szembeni érzékenységüket? A biológia mélyszerkezetébe nyúltak bele amerikai tudósok azzal, hogy átírták egy baktérium genetikai kódszótárát. A „meghekkelt” kódú baktérium ellenáll a vírusoknak, környezetbarát, és különleges fehérjéket termelhet.
Baktériumok mellett fagyálló sõt még vizelet is van a hamis parfümökben, állapították meg egy labortóriumi vizsgálat során.
|
|
|
|
| |
|