2018. április 25. Szerda, Márk.
 

A Napban végbemenő folyamatokat utánzó fúziós reaktorok tiszta és bőséges áramtermelést ígérnek, immár több mint hetven éve. A legújabb és egyik legnagyobb kísérleti berendezés nyáron lép üzembe Németországban.

Az ukrajnai atomerőműben a blokkleállás nem nukleáris anyagszivárgás miatt történt.

A baktériumok rövid idő alatt képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, és ennek következtében több más készítménnyel szemben is rezisztenssé válhatnak.

A pattanások ellenszerét fedezték fel a marihuánában az MTA Lendület programjának kutatói a Debreceni Egyetemen – tájékoztatta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szombaton az MTI-t.

A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjának támogatásával két debreceni tudós alakíthat önálló kutatócsoportot 2014-ben.

800 millió forintból 18 új kutatócsoport alakul, csillagász, biofizikus és irodalomtörténész is nyert.

Vitos Levente, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont munkatársa egy neves nemzetközi szaklapban, a PNAS-ban publikálta egyedülálló elméletét a képlékeny alakítás mechanizmusáról.

Olyan géneknek is szerepe van a stressz depressziót kiváltó hatásában, amelyekről eddig ezt nem is sejtették – igazolták a Magyar Tudományos Akadémia és a Semmelweis Egyetem kutatói.

A természettudományi kutatásoknak a nemzetközi kutatási térben is figyelemre méltó további fejlődéséhez, valamint a kutatásait Magyarországon folytató tudósközösség lehetőségeinek bővüléséhez járulhat hozzá a lézerközpont.

A hagyományos elektronika leváltását célzó terület, a spintronika elméleti megalapozásához jelentenek fontos előrelépést magyar kutatók, köztük az MTA-BME Lendület-csoport tagjainak eredményei.

Hogyan gátolható meg a baktériumok evolúciós alkalmazkodása, amelynek következtében ellenállóvá válnak az antibiotikumokkal szemben, és miként befolyásolja a kialakuló rezisztencia a más szerekkel szembeni érzékenységüket?

Két évtizedes múltra tekint vissza a lézeres szemsebészet, amely lehetővé teszi a fénytörési hibák tökéletes korrigálását, valamint a szürkehályogműtéteknek a korábbi eljárásoknál kímélőbb, kevesebb szövődménnyel járó kivitelezését.

A gátló idegsejtek egyedülálló vizsgálati módszerét dolgozták ki az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA KOKI) fiatal kutatói - Kisfali Máté és Lőrincz Tibor - Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas akadémikus irányításával.

A négyezer éves település lakosai földművelés és állattartás mellett bronzművességgel és fazekassággal is foglalkoztak.

A dajkabeszéd, a szemkontaktus, a simogatás olyan ingerek, amelyek fejlesztik a baba társas képességeit, mivel oxitocin hormon termelődését indítják el az agyban - mondta el a babák viselkedésének biológiai okait kutató MTA-program vezetője.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!