2018. június 23. Szombat, Zoltán.
 

Az agyműködésben nemrég felfedezett különbségek megmagyarázhatják, hogy egyes emberek miért apatikusak vagy lusták. A kutatók azt állítják, hogy a motiváció jobban függ a biológiai háttértől, mint a beállítottságtól.

Az utóbbi évek valódi forradalmat hoztak az agykutatásban. Olyan eszközök és módszerek születtek, melyek segítségével vizsgálhatóvá váltak a központi idegrendszer egészen finom részletei.

Az agy új hídjai2014-05-19 10:47:29

Azoknál a gyerekeknél, akik szétválasztott aggyal születtek, vagyis akiknél az agy két féltekéje nem kapcsolódik egymáshoz, kialakulhat egy új agyi összeköttetés a két félteke között, derült ki a kóros elváltozással élő emberek CT felvételeiből.

Hétfőn kezdődik a Nemzetközi Agykutatás Hete. Több településen is szerveznek olyan eseményeket, amelyeken jeles idegtudósok közreműködésével ismertetik az agyműködés és idegrendszeri kutatás egyes kérdéseit - közölte a Magyar Tudományos Akadémia.

Az agykutatás lehet a "zászlóshajója" annak a célkitűzésnek, hogy Magyarország a termelési központ mellett kutatási innovációs térséggé is váljon Európában - mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Miért emlékeznek egyesek minden reggel az álmaikra, míg mások soha? Egy új kutatás szerint a jelenség hátterében eltérő agyi aktivitási mintázat áll.

A gátló idegsejtek egyedülálló vizsgálati módszerét dolgozták ki az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA KOKI) fiatal kutatói - Kisfali Máté és Lőrincz Tibor - Vizi E. Szilveszter Széchenyi-nagydíjas akadémikus irányításával.

Úgy tűnik az idegen nyelv elsajátítása évekkel eltolhatja az Alzheimer-kór, valamint a vaszkuláris és a frontotemporális demencia kialakulását - a nyelvtanulást pedig talán soha nem késő elkezdeni.

Alváskor takarít az agy2013-10-19 18:18:47

Alváskor takarítja ki az agy a "szemetet", amely az ébrenlét alatt összegyűlik benne - derült ki egy állatkísérletből, mely új ismeretekkel szolgálhat az Alzheimer-kór és más idegrendszeri zavarok kezeléséhez.

A koffeinfogyasztással kapcsolatos hiedelmet cáfolja most egy tudományos kutatás, mely szerint a kávé és energiaitalok is károsítják a fiatalok agyát.

« 1. oldal » 
Címkék 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!