Ha a kedvenc kekszünk eltûnik a boltból, valószínûleg túl egészségtelen volt... Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A növényi olajok részleges hidrogénezésével keletkezett transzzsírsavak rendkívül ártalmasak az egészségre. Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Szerdától nem lehet olyan élelmiszert forgalomba hozni Magyarországon, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. A transzzsírsavakkal kapcsolatban régóta tart a nemzetközi „elmélkedés”. A szakemberek korlátozott és óvatos fogyasztásukra hívják fel a figyelmet. Ismert, egészségesnek tartott müzliszelet és bolognaialap is szerepel az OÉTI által kiadott, folyamatosan frissített transzzsírlistán, a megengedett határérték tizenötszörösével. Szórólapokkal és a kórházakban elhelyezett plakátokkal szeretné felhívni a figyelmet az egészségügyi kormányzat az élelmiszerekben lévõ transzzsírsavak káros hatásaira - mondta Szócska Miklós egészségügyért felelõs államtitkár. Keddtõl hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik. A rendelet értelmében február 18. után tilos olyan élelmiszert forgalomba hozni, amely összes zsírtartalmának 100 grammjában a transzzsírsavak mennyisége meghaladja a 2 grammot. Pálma- vagy kókuszolajat fogyasztani sokkal jobb, mint transzzsírt, de messze károsabb, mint napraforgó- vagy olívaolajat - mondta a Nemzeti Szívalapítvány elnöke. Kilencven napos türelmi idõ után lép hatályba az élelmiszerek transzzsírsavtartalmát szabályozó rendelet, amely a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg. Az összes zsírok közül ez jelenti a legnagyobb veszélyt az egészségre, és ma minden 5. élelmiszermintánál meghaladja a határértéket.
|