2024. május 11. Szombat, Ferenc.
 
Hatalmas spirális alakzat látszott Norvégia felettForrás: Origo
Utolsó módosítás: 2009-12-11 14:42:37
Szokatlan megjelenésû, spirális alakzat mutatkozott Norvégia felett hétfõn este. A jelenséget feltehetõleg egy hibásan mûködõ orosz hordozórakétából kibocsátott anyag okozta.

December 9-én este, helyi idõben 7.50 és 8.00 között egy Norvégia feletti hatalmas spirál megfigyelésérõl érkeztek beszámolók. A világító alakzatról fotók is készültek. Az észak-európai országban nem ritka tünemény a sarki fény az égen - ez azonban másként festett.

 

A Norvégia felett megfigyelt spirális képzõdmény (fotó: Jan Petter Jorgensen)


Sokan nem vették komolyan a bejelentést és a fényképeket. A sajátos alakzat belsõ része ugyanis élesebbnek, kontúrosabbnak mutatkozott a fotókon, mint az az éjszakai égrõl készített képeknél jellemzõ - ezért felmerült, hogy a jelenség egy számítógép képernyõjén "született".

A beszámolók alapján a furcsa alakzat egy zöldes csóva formájában indult, amelynek egyik végén egy fehéres, spirális képzõdmény jelent meg, amely egyre nagyobbra növekedett. A hírügynökségek jelentései alapján a Bulava ICBM jelû orosz rakéta hibás startja lehet felelõs a jelenségért, amelyet egy tengeralattjáróról indítottak. A berendezés emelkedés közben pörögni kezdett, és az ekkor kibocsátott üzemanyag hozta létre a spirális alakzatot.

 

 

További információk az eseményrõl magyar nyelven, további filmekkel itt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!