2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Az Autóklub is tiltakozik az új eredetiségvizsgálati szabályozás ellenForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-01-20 19:32:59
A Magyar Autóklub szerint a gépjármûtuladonosok jelentõs része számára elfogadhatatlan az eredetiségvizsgálat január elsejétõl bevezetett új rendszere.

A Magyar Autóklub szerint a gépjármûtuladonosok jelentõs része számára elfogadhatatlan az eredetiségvizsgálat január elsejétõl bevezetett új rendszere, ezért a közlekedési és az igazságügyi tárcánál kezdeményezte a rendeletek megváltoztatását.


Ez év elejétõl a 2006. elõtt forgalomba helyezett autóknál a mûszaki vizsga során végzik el az eredetiségvizsgálatot, ami azonban aránytalanul nagy terhet ró a jármûvek tulajdonosaira. Egyébként péntekre akár 3 ezer fõ részvételével tüntetést helyeztek kilátásba az érintett vállalkozások dolgozói.

A közlekedési és az igazságügyi minisztériumnál az eredetiségvizsgálat új rendszerét szabályozó rendeletek megváltoztatását kezdeményezte a Magyar Autóklub - áll a szervezet szerdai közleményében. Mint írják, január elseje óta panaszok tömege érkezett hozzájuk, és vizsgálóállomásaikon mindennaposak a viták az újfajta eredetiségvizsgálat miatt.

A módosított szabályozás értelmében az év elejétõl az autók idõszakos mûszaki vizsgálata során - a 2006. január elseje után újként forgalomba helyezett autók kivételével - hivatalból kötelesek eredetiségvizsgálatot is végezni, ha korábban nem csináltak ilyet vagy integrált vizsgálatot. Ez elfogadhatatlan a tulajdonosok jelentõs része számára - fogalmaz az autóklub.

A szervezet szerint a bevezetett szabályozás aránytalanul nagy, a vizsgálat mértékével sem arányban álló indokolatlan terhet ró azon jármûtulajdonosokra, akik 2006. elõtt Magyarországon márkakereskedõnél vettek új kocsit és azóta is õk azok (elsõ) tulajdonosai. Ezeknek a jármûveknek ugyanis van törzskönyvük és a tulajdonos személyében sem történt változás. A nyilvántartás hiányosságainak költsége nem hárítható át az autók tulajdonosaira - szögezi le az autóklub.

Az elõzetes eredetiségvizsgálat díja a jármûvek kategóriájától függõen 17 ezer és 20 ezer forint között mozog, de a bevezetett szabályozás nem tesz különbséget a díj összegében annak függvényében, hogy a vizsgálatra hivatalból vagy kérelemre kerül sor, és azt sem veszi figyelembe, hogy a vizsgálatok mûszaki tartalma eltérõ - fogalmaz az autós érdekvédelmi szervezet.

Különösen méltánytalan az autóklub szerint az, hogy a mûszaki vizsga során elvégzett és az adatlapon rögzített eredetiségvizsgálat eredményét nem lehet felhasználni okmányirodai ügyintézéskor, például az autó átírásakor, még akkor sem, ha az irat még érvényes.

Az eredetiségvizsgálatokat végzõ vállalkozások munkatársai pénteken utcai tüntetésre készülnek amiatt, hogy az új szabályozás miatt az állam felbontotta a velük 2011-ig még érvényes szerzõdést. Az õ álláspontjuk is az, hogy a megváltozott feltételekkel elvégzett eredetiségvizsgálat nem lesz olcsóbb. Ráadásul az eredetiségvizsgálatra szerzõdött öt hazai cég sok évi beruházása és mûszaki fejlesztése válhat semmivé szerintük.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!