2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Két gyerek vár új szívreForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-30 09:45:45
Két gyereket is mûszívre tettek a budapesti kardiológiai intézetben, olyan súlyos állapotban vannak, hogy mindkettõn már csak egy új szív beültetése segíthet.

A gyerekek egyidõsek, és még a vércsoportjuk is azonos, így az állapotuk dönti majd el, hogy ki kapja az elsõ donorszívet. Rajtuk kívül még négy másik gyerek is új szívre vár.

Zsolti az elmúlt több mint egy hónapban már megtanulta, miért is van tele csövekkel, és miért kell állandóan ágyban lennie. Január végén lett rosszul, akkor derült ki, hogy az öt éves kisfiúnak súlyos szívizom betegsége van.

„Négy nap alatt zajlott le otthon ez a betegség, hányinger, hasfájás, bevittük Miskolcra, ott 9 napot töltött el a gyerek, aztán ide rendelték” – mondta Szabó Zsolt.

A kardiológiai intézetben kiderült: a kisfiú szíve olyan rossz állapotban van, hogy csak új szív beültetése mentheti meg az életét. Mûszívre tették. Most a pizsamája alól kilógó kis gép segíti a keringését, amíg találnak neki megfelelõ donort.

A kezét simogatja anyukája Máténak, hogy egyen, most minden falat számít. A kardiológia intenzív osztályának másik oldalán vagyunk, ahol egy másik kisfiú szintén donorra vár. Máté hat éves, neki is szívizombetegsége van. 10 napja van mûszíven. A családja nagyon izgul érte, mert nem õ az elsõ szívbeteg a családban.

„Egy nagyfiunkat vesztettük el ugyanebben a betegségben” - mondta Kispál Istvánné.

Az épp 10 éves gyermekkardiológiai központban ez az elsõ eset, hogy egyszerre két gyerek is mûszíves kezelést kap. Mivel a két kisfiúnak még a vércsoportja is megegyezik, az állapotuk dönti majd el, hogy melyikük kapja az elsõ donorszívet. Gyerekszív átültetést három éve végeztek elõször Magyarországon, azóta évrõl évre egyre több gyerek kap új szívet.

„Évente nagyjából 5-10 gyermek transzplantációt kell elvégezni. 2009-ben 5 gyereket transzplantáltunk, ebbõl látszik, hogy azok, akik erre szorultak, nagyjából már megkaphatják Magyarországon a teljes ellátást” – mondta Ofner Péter, az Országos Kardiológiai Központ fõigazgatója.

A gyerekek mûszíves kezeléssel akár egy évig is elélhetnek. Most 30 olyan gyerekrõl tudnak Magyarországon, akik elõbb-utóbb mûszíves kezelésre szorulnak majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!