2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Mától 10 százalékkal drágább a gázForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-01 13:22:50
Tíz százalékkal emelkedik átlagosan a gáz ára csütörtöktõl. A kormány emiatt kitolta a meglévõ gáz- és távhõtámogatási rendszert 2010. június 30-ig.

Átlagosan 10 százalékkal emelkedik a gáz ára áprilistól a Magyar Energia Hivatal bejelentése szerint. Szollár Domokos kormányszóvivõ korábban emlékeztetett, hogy tavaly nyár óta a gáz árának meghatározása nem kormányzati hatáskör. Az egyetemes szolgáltatók küldik el ajánlatukat a Magyar Energia Hivatalnak, amely a jogszabályokban szereplõ gázár képlet alapján határozza meg az árat. A gáz árának megállapításában fontos szerepet kap a kõolaj ára, illetve a dollár árfolyama. Az elmúlt idõszakban a kõolaj jelentõsen drágult, a dollár pedig erõsödött a forinthoz képest, így a korábbi becslések szerint 17-20 százalékos emelkedés lett volna indokolt. Végül azért nem ennyivel emelkedett az energiahordozó ára, mert változtattak azon a képleten, ami a gázár kiszámításához szükséges.

A meglévõ gáz- és távhõtámogatási rendszert a kormány kitolta 2010. június 30-ig. A mostani döntés értelmében így csaknem egymillió ember továbbra is részesülhet a támogatásban: a legrászorultabbak 100 százalékos, az eggyel feljebbi kategóriába tartozók pedig 50 százalékosban.

A gáz árának emelkedése nem mindenhol azonos mértékû. A szolgáltatók honlapján található tarifák szerint a lakosság számára az E.ON területén emelkedik a legkisebb mértékben, 8,94 százalékkal a díj. A legtöbbet pedig az olasz hátterû Tigáznál kell majd fizetni. A társaság ügyfelei 12,39 százalékkal fizetnek majd többet áprilistól. A legolcsóbb és a legdrágább hazai nagy lakossági gázszolgáltató között az emelés után már csaknem ötszázalékos lesz az árkülönbség.

Ki akarta az áremelést?

Átlagosan 10 százalékkal, de szolgáltatóként eltérõ mértékben drágul a gáz. Ez elfogadhatatlan - ebben értett egyet az MSZP és a Fidesz a parlament gazdasági bizottságának ülésén. A Fidesz szerint a jelentõs gázáremelés a szocialistáknak köszönhetõ. Az MSZP viszont a Magyar Energia Hivatalt hibáztatja a drágulásért. Puch László az Energiaügyi Minisztérium államtitkára azt mondta: az energiahivatal elnökének el kell gondolkodnia azon, hogy alkalmas-e a posztjára.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!