2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Újabb lépés a kormányalakítás feléForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-29 08:18:18
Sólyom László bejelentette: Orbán Viktort kéri fel miniszterelnöknek az Országgyûlés alakuló ülésén. Sólyom László délelõtt fogadta az országgyûlési választásokon gyõztes Fidesz-KDNP listavezetõjét a Sándor-palotában.

Orbán Viktor azt mondta, hogy felkészült a kormányzásra, és örömmel tesz eleget Sólyom László felkérésének. Kormányának tagjairól azonban még mindig nem beszélt, a névsort csütörtökön kezdik ismertetni.

A felkérést a Fidesz elnöke elfogadta és biztosította az államfõt, hogy rendelkezik a kormányzáshoz szükséges parlamenti többséggel. Orbán emellett kifejezte nagyrabecsülését Sólyom László felé, aki
„az elmúlt nagyon nehéz években sokat tett a magyar demokrácia minõségének megõrzéséért és egyáltalán a létezéséért.”

A köztársasági elnök a félórás találkozót követõen elmondta: a választásokat egy sor nagyon fontos és szép esemény követi, amelyek mind a demokrácia ünnepei. Sólyom szerint a választói akarat ezekkel az alkotmányos aktusokkal fordul át jogi, intézményi keretek közé. Ilyen az új Országgyûlés és az új kormány megalakulása is.

Az államfõ leszögezte: május 14-én Orbán Viktor a jelölés után ismerteti kormánya programját, majd a parlament egy szavazással dönt a miniszterelnök és a kormányprogram támogatásáról. Ezt követõen a kormányfõ javaslatot tesz az államfõnek a miniszterek személyeire, a köztársasági elnök kinevezi õket, majd esküt tesznek a parlament elõtt.

Orbán Viktor szerdán délelõtt leszögezte: tájékoztatta Sólyom Lászlót céljairól is. Eszerint a következõ napokban nemzeti konzultációt indít a Fidesz az ország problémáiról. Másrészt a leendõ miniszterelnök hangsúlyozta: nem a rendszerváltásban résztvevõ szereplõk tehetnek arról, hogy Magyarország oda jutott, ahol most áll és a választók rákényszerültek arra, hogy megbuktassanak egy rendszert és egy újat hozzanak létre. Orbán kiemelte: a rendszerváltás értékeit megõrizve minden erejével azon lesz, hogy Magyarországon új gazdasági és politikai rendszer jöjjön létre, amelynek középpontjában a nemzeti együttmûködés áll.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!