2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Kendermag kontra KDNPForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-10 11:54:56
A marihuána legalizálásáért tüntettek vasárnap Budapesten, a Margit-szigeten. Az úgynevezett Globális Marihuána Menetet világszerte megrendezik, szombaton Prágában 13 ezren vettek rajta részt.

Vasárnap Budapesten ennél jóval kevesebben voltak. A szervezõk szerint az állam 60 milliárd forint adóbevételtõl esik el azzal, hogy bünteti a marihuána fogyasztást. Az egyik leendõ kormánypárt ifjúsági tagozata viszont azt jelentette be, hogy nem enyhíteni, hanem szigorítani akarnak a drogtörvényen.

A Margit-szigeti nagyréten azért jöttek össze néhányan, hogy a marihuána legalizálásáért tüntessenek. Azt szeretnék, ha két tõ kendert bárki büntetlenül termeszthetne a lakásában.

"A mafia kezébe kerül minden haszon ezzel kapcsolatban, és azt szeretnénk, ha az állam rendezné ezt a körülményt, méghozzá úgy, hogy legálissá teszi a kereskedelmet, és ezáltal adóbevételt, a mi számításaink szerint 60 milliárd forintot termelne az államnak" – mondta Tóth Barnabás, a Kendermag Egyesület szóvivõje.

A kordonon kívül, a KDNP ifjúsági szervezete tartott sajtótájékoztatót. Azt mondták, olyan törvényjavaslatot nyújtanak be a Parlamentnek, ami még ezt a tüntetést is büntetné.

“Önmagában már azt a bûnsegédi magatartást is büntesse a magyar büntetõjogi szabályozás, ami a kábítószer fogyasztását népszerûsíti, a kábítószer termesztés és fogyasztással kapcsolatban biztosít praktikus infomációkat” – mondta Stágel Bence, az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnöke.

Prágában a budapestinel jóval több, 13 ezer ember menetelt a marihuána legalizálásáért. Csehországban egyébként január óta nem büntetik azt, ha valaki saját felhasználásra füvet tart magánál, a demonstrálók most a teljes legalizálásért tüntettek.

Zacher Gábor toxikológus ezzel nem ért egyet. Azt mondja, most már egyértelmûen kimutatható, hogy a marihuána fogyasztása káros az egészségre.

"Ma már pontosan ismerjük azt, hogy létezik marihuana függõség, létezik a rendszeres marihuana használat, és a különbözõ pszichiátriai betegségek, akár a depresszió, akár a skizofrénia, akár a pánikszindróma szoros kapcsolata" – mondta Zacher Gábor toxikológus.

Washingtonban kedden szavazta meg a városi tanács, hogy bizonyos súlyos, krónikus betegségek esetében legálisan használhatnak a betegek füvet. Kaliforniában pedig most tervezik a drogtörvény enyhítését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!