2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
A Fidesz megszünteti az APEH-etForrás: Napi Gazdaság
Utolsó módosítás: 2010-05-18 14:53:30
Már a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénybõl is sejteni lehetett, hogy a Fidesz-kormány az APEH önállóságának megszüntetésre készül - ez most egyértelmûvé válik a vagyongazdálkodási törvény módosítójának egyik passzusából.

A kormányzásra készülõ Fidesz kormány megszünteti az önálló adóhivatalt. Korai örülni, hiszen ez csak azt jelenti, hogy a Vám és Pénzügyõrség Országos Parancsnoksága (VPOP) mellé/alá rendeli az APEH-et - olvasható a Matolcsy György és Fónagy János által jegyzett vagyongazdálkodási törvény tervezett módosításában.

Azt már a parlament elõtt levõ, a minisztériumok felsorolásáról szóló törvénybõl sejteni lehetett, hogy az APEH önállóságának napjai meg vannak számlálva, ugyanis az országos közigazgatási egységek listájából hiányzott az adóhivatal.

A Fidesz leendõ nemzetgazdasági minisztere által jegyzett módosító indítványból egyértelmûen kiderül, hogy nem sajtóhiba volt az APEH mellõzése - annak önálósága ugyanis megszûnik. A törvényjavaslat szerint a VPOP parancsnokának feladatait a jövõben egy kormánybiztos látja el - az õ feladata lesz a két pénzügyi ellenõrzõ szervezet összevonása.

A leendõ kormány a pénzügyi területen erõs centralizációra törekszik - többek közt ennek része az 1867 óta folyamatosan mûködõ Pénzügyminisztérium önállóságának megszüntetése, de még a PSZÁF-MNB összevonás lehetõségét is megpendítették a választások elõtt a Fidesz politikusai.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!