2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Nem vár a kormány az alkotmány módosításávalForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-31 10:10:45
Már a jövõ héten el kell kezdeni elõkészíteni az új alkotmányt - erre kérte szombaton Orbán Viktor a fideszes és KDNP-s képviselõket. A miniszterelnök szerint az ország erre is felhatalmazta a pártot, ...
amikor kétharmados többséget kaptak. Az MSZP szerint ez is olyan, mint a kormányprogram - nem tudni, hogy mit terveznek.

„A hazaszeret az alkotmány elsõ pontja.”

Mindössze ennyit mondott Orbán Viktor az új alkotmányról szombat délután a Kossuth téren. Nem sokkal ezelõtt, bent a Parlamentben arra kérte a képviselõtársait, hogy kezdjék meg az elõkészítést.

„Ha megvolt a kétharmados forradalom, alkotmányozó forradalom volt. Akkor itt az ideje, hogy megváltoztassuk a régi rendszer alapját adó alkotmányt. Ezért kérem a Fidesz és KDNP frakcióit, hogy jövõ héten indítsák is el az új alkotmány elõkészítésének folyamatát” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az MSZP szerint ez is olyan, mint a Fidesz kormányprogramja. Semmit sem tudni arról, mi van benne.

„A leghalványabb elképzelésünk sincs, hogy mi kerülne bele a miniszterelnök úr elképzelése szerint az alkotmányozásba. Éppen ezért furcsának tartottuk, hogy a választók az alkotmányozásra adtak felhatalmazást” – mondta Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke.

Sólyom László köztársasági elnököt próbáltuk megkérdezni egy gyereknapi rendezvényen, de nem akart nyilatkozni. Korábban azt mondta, hogy a jelenlegi alkotmány is biztosítja Magyarországon az alkotmányosság kereteit, amit meg kell õrizni.

„Létezik az alkotmány és a benne foglalt jogok elvi alapjainak koherens rendszere, ami a napi módosítások fölött is az alkotmányosság biztos mércéjéül szolgál. Ez az elsõ országgyûlés idején láthatatlan, azóta az Alkotmánybíróságnak köszönhetõen kifejtést nyert. Ez, amit fenn kell tartani, az Országgyûlés pedig ezen keretek között bátran élhet lehetõségeivel” – mondta Sólyom László köztársasági elnök.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom programjában is szerepel az alkotmány megreformálása. Szerintük azonban nem további módosításokra vagy újra van szükség, hanem csak vissza kell térni az 1949 elõtti alkotmányhoz.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!