2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Újra elfogadta a parlament a visszaküldött törvénytForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-06-22 10:04:17
Az Országgyûlés hétfõi ülésén másodjára is elfogadta a köztársasági elnök által egyszer már megfontolásra visszaküldött kormánytisztviselõk jogállásáról szóló törvényt.
Sólyom Lászlónak a második elfogadás után már nincs mérlegelési javaslata, alá kell írnia a jogszabály-módosítást.

Az államfõ azért küldte vissza a parlamentnek a jogszabályt, mert szerinte az abban foglalt indokolás nélküli elbocsátás lehetõsége ellentétes az Európai Unió jogával. Az EU Alapjogi Chartája ugyanis kifejezetten biztosítja minden munkavállaló jogát az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemre. Ezzel, a Magyarországra is kötelezõ európai jogi tilalommal ellentétes egy olyan szabályozás, amely indokolás nélkül teszi lehetõvé az elbocsátást.

A kormány érvelése szerint ugyanakkor az európai uniós munkajogi vagy egyéb irányelvek csak a versenyszféra alkalmazottaira vonatkoznak, Európában a közszolgálati alkalmazás kondícióinak meghatározása tradicionálisan nemzeti belügy.

A köztársasági elnök emellett múlt heti levelében utal arra az ellentmondásra is, hogy amíg a minisztériumok teljes közigazgatási kara indokolás nélkül elbocsátható lesz, addig a helyettes államtitkárokra továbbra is a köztisztviselõi törvény szigorú felmentési szabályai irányadók.

Ezt orvosolandó a parlament úgy módosította a jogszabályt, hogy a hatálya alá kerülnek a közigazgatási- és a helyettes államtitkárok is.

A módosítást a parlament 252 igen szavazattal 97 nem ellenében fogadta el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!