2024. május 7. Kedd, Gizella.
 

Hét újabb jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken, így eddig tizenegy szervezet jelezte részvételi szándékát az október 12-i önkormányzati választáson.

Három település választói nem abban a választási rendszerben szavaznak az õszi önkormányzati választáson, mint ahogyan négy éve: kettõn a korábbi úgynevezett egyéni listás rendszer helyett vegyes választási rendszerben – azaz egyéni képviselõre és kompenzációs listára is – voksolnak, egy településen azonban visszatérnek az egyéni listás szavazáshoz.

Kedd éjfélig kell kitûznie a Nemzeti Választási Bizottságnak az október 12-ei nemzetiségi választást. A testület kedden ülésezik és várhatóan akkor dönt a voksolás kiírásáról.

Megjelent az önkormányzati választási eljárás határidõirõl és határnapjairól szóló igazságügyi miniszteri rendelet csütörtökön a Magyar Közlönyben.

Elindult a Nemzeti Választási Iroda új, az önkormányzati választás információival feltöltött internetes oldala pénteken.

Hétmilliárd forint az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás tervezett költségvetési elõirányzata – közölte az MTI érdeklõdésére a Nemzeti Választási Iroda (NVI).

Három hét múlva kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az októberi önkormányzati választásról szóló értesítõt.

Az Állami Számvevõszék július 30-ig fogadja azon sajtótermékek hirdetési árjegyzékeit, amelyek politikai hirdetést kívánnak közzétenni az október 12-ére kitûzött önkormányzati választást megelõzõ kampányidõszakban – közölte a szervezet internetes oldalán, a www.asz.hu-n szerdán.

Áder János köztársasági elnök október 12-ére tûzte ki a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választását, ez pedig azt jelenti, hogy ugyanezen a napon lesz a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választása is.

Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök.

Biztosan nem az elsõ lehetséges idõpontban, október 5-én lesz az önkormányzati választás, ehhez ugyanis Áder János köztársasági elnöknek csütörtök éjfélig ki kellett volna írnia a választást.

A Fidesz Hajdú-Bihar megyei választmánya kedden úgy döntött, hogy Pajna Zoltánt, Debrecen alpolgármesterét javasolja a megyei közgyûlés elnökjelöltjének és a megyei lista vezetõjének az õszi önkormányzati választáson – közölte a testület az MTI-vel.

Amennyiben az elsõ lehetséges napon, október 5-én lesz az önkormányzati választás, akkor akár már másfél hét múlva, június 27-én is kiírhatja Áder János köztársasági elnök a voksolást, ezt követõen pedig a Nemzeti Választási Bizottság is kitûzheti a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választását.

« Előző « 4. oldal »