2024. május 7. Kedd, Gizella.
 

Külön szavazóhelyiségben szavaznak a nemzetiségi választópolgárok az október 12-ei választáson.

A megyei közgyûlésekbe az önkormányzati képviselõket a választópolgárok megyei listákról választják meg október 12-én. Minden megye egy választókerületet alkot, amelynek nem része a megyei jogú város, valamint a fõváros, ahol külön választást tartanak.

A tízezer vagy ennél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják meg a képviselõ-testületek tagjait, a választóknak pedig annyi szavazatuk van, ahány tagú lesz a testület, szavazategyenlõség esetén sorsolással döntenek a mandátumról.

Még másfél hétig kérhet mozgóurnát a helyi jegyzõtõl a mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt gátolt választópolgár, ezt követõen már csak az önkormányzati választás napján, október 12-én a szavazatszámláló bizottsághoz fordulhat ezzel a kérelemmel.

Ma kaphatják meg másodszor a nemzetiségi választáson induló jelölõszervezetek a nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók adatait a kampányoláshoz. A választási irodák ugyanakkor nem adják ki azoknak a név- és lakcímadatait, akik megtiltották az adatok kampánycélú kiadását.

Csak érvényes okmányokkal lehet szavazni az október 12-i önkormányzati és nemzetiségi választáson, így célszerû még a választás elõtt ellenõrizni a személyazonosító okmányok érvényességét, valamint gondoskodni a lakhelyváltozás miatt szükségessé váló új lakcímigazolványokról.

Mintegy 6 ezren jelezték eddig, hogy a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán a lakóhelyüktõl távol, de egy másik magyarországi településen kívánnak szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket még három hétig lehet benyújtani.

Bár a települési képviselõ-testületek, polgármesterek megválasztásában nemcsak a magyar és az uniós állampolgárok, hanem bevándorlók, letelepedõk és menekültek is részt vehetnek, ha van bejelentett magyarországi lakóhelyük, összességében mégis kevesebben voksolhatnak október 12-én, mint a parlamenti szavazáson.

Az októberi önkormányzati választáson a választópolgárok – kérésükre – átjelentkezéssel szavazhatnak a bejelentett tartózkodási helyük szerinti településen is, míg azok, akik elköltöznek még a választás elõtt, már csak az új lakóhelyük jelöltjeire voksolhatnak; ez utóbbi ugyanis nem számít átjelentkezésnek.

Egy héttel a határidõ lejárta elõtt a választásra jogosultaknak alig 23 százaléka jelentkezett a német nemzetiségi önkormányzati választásra, a névjegyzékben mindössze 37 ezren szerepelnek. A Központi Statisztikai Hivatal 2011-es népszámlálásának adatai szerint ugyanakkor 161 ezer választókorú jelezte a német nemzetiséghez való tartozását.

Már csak egy hétig, szeptember 26-án 16 óráig jelentkezhetnek a nemzetiségi névjegyzékbe azok a választópolgárok, akik részt kívánnak venni a nemzetiségi képviselõk októberi választásán. A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint péntek reggelig 206 ezer nemzetiségi választót vettek fel a névjegyzékbe.

Az októberi önkormányzati választáson induló jelölteknek még egy hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába. A delegálás elsõsorban a jelöltek és a jelölõszervezetek érdeke, mert így saját embereiken keresztül gyõzõdhetnek meg a választás tisztaságáról.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) keddi ülésén egyhangúlag jóváhagyta mind a 13 országos nemzetiségi listás szavazólap adattartalmát, azaz imprimálta, engedélyezte azok nyomtatását.

Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok a választók, akik a májusi európai parlamenti (EP-) választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá – közölte Listár Dániel, az NVI kommunikációs fõosztályának vezetõje az iroda keddi sajtótájékoztatóján.

Huszonegy településen olyan sok jelölt indul az október 12-ei önkormányzati választáson, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a nyomdától az õ szavazólapjaikból kinagyítottat is kért. Ezeket kifüggesztik majd, hogy a választók szavazás elõtt könnyebben megtalálhassák jelöltjüket.

A jelöltek és listák nyilvántartásba vételérõl szóló határozatok jogorvoslatainak zárulta után, várhatóan hétfõn döntenek a választási bizottságok az októberi önkormányzati és nemzetiségi választás szavazólapjainak adattartalmáról.

Több mint 500 települési nemzetiségi választás maradhat el októberben a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu vasárnapi adatai szerint, négy évvel ezelõtt 21 nemzetiségi választás maradt el.

A nemzetiségi önkormányzati választáson a jelöltet, listát állító nemzetiségi szervezetek egyetlen választási bizottságba sem bízhatnak meg tagot.

Péntek éjfélig valamennyi helyi választási bizottságnak döntenie kellett a polgármester- és képviselõjelöltek nyilvántartásba vételérõl, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) szombat délutáni adatai szerint 8142 polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, két településen azonban egy jelölt sincs, így ott elmarad a polgármester-választás.

Az októberi önkormányzati választáson induló jelölteknek még két hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába. A delegálás elsõsorban a jelöltek és a jelölõszervezetek érdeke, mert így saját embereiken keresztül gyõzõdhetnek meg a választás tisztaságáról.

Újabb tíz országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba pénteki ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Hétfõ délután négy órakor lejárt az ajánlásgyûjtési és jelöltállítási határidõ az októberi önkormányzati választásra. A jelöltek közül sokan az utolsó órákban adták le ajánlóíveiket a helyi választási bizottságoknál.

Újabb öt országos nemzetiségi listát vett nyilvántartásba hétfõi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az önkormányzati választásra nyilvántartásba vett jelöltek ajánlásokat már nem gyûjthetnek, de annak nincs akadálya, hogy szimpatizánsokat toborozzanak, és gyûjtsék a választópolgároktól a kapcsolattartáshoz szükséges adatokat és aláírásokat – mondta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke az MTI-nek.

Bemutatta polgármesterjelöltjét és önkormányzati képviselõjelöltjeit a Fidesz-KDNP.

« Előző « 2. oldal »  Következő »