2024. május 6. Hétfő, Ivett, Frida.
 

Ezernél több jelöltet vettek már nyilvántartásba a választási bizottságok és 1500-nál többen várnak még a döntésre a Nemzeti Választási Iroda (NVI) péntek déli adatai szerint.

Tizenegy újabb jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a keddi ülésén az október 12-i választásokra, ezek között hatot a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, ötöt pedig a nemzetiségi választásra.

Az ajánlásgyûjtés második napján már 77 jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok: 9 polgármesterjelöltet, 11 egyéni listás jelöltet és 57 egyéni választókerületi jelöltet – derül ki a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalának kedd esti adataiból.

Hétfõn kezdhetik meg az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölõszervezetek az ajánlások gyûjtését. A választópolgárok addig kérhetnek tájékoztatást a választási irodáktól arról, hogy melyek jelölt ívén szerepel az ajánlásuk, amíg a választási irodák meg nem semmisítik az ajánlásgyûjtõ íveket a voksolást követõ 90. nap után.

Szombatig, ötven nappal a voksolás elõtt mintegy négyszáz választópolgár jelezte, hogy a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán nem a lakóhelye szerinti településen kíván szavazni.

Hétfõn kaphatják meg a nemzetiségi választáson induló jelölõszervezetek a nemzetiségiként nyilvántartásba vett választók adatait az ajánlásgyûjtéshez. A nemzetiségi jelölõszervezetek ezen kívül még kétszer juthatnak hozzá a választók adataihoz a célzott és takarékos kampány érdekében.

Szombaton hivatalosan megkezdõdött az októberi önkormányzati választás kampánya. A kampányidõszakában a jelölõszervezetek és a jelöltek engedély és bejelentés nélkül készíthetnek plakátot és a Kúria álláspontja szerint a plakátok elhelyezhetõk villanyoszlopokon is.

Hétfõn kezdhetik meg az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölõszervezetek az ajánlások gyûjtését, az összegyûjtött ajánlásokat három – helyi, területi, és országos – szinten ellenõrzik a választás típusától függõen.

Mától kaphatják meg a választási irodáktól a jelöltek és jelölõszervezetek az ajánlóíveket, ezzel elkezdõdik a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselõk választásának aláírásgyûjtése.

Szombaton kezdõdik a hivatalos választási kampány, jövõ hétfõtõl pedig a választópolgárok már ajánlásokat is tehetnek a képviselõjelöltekre, azaz arra, hogy kik szerepeljenek a szavazólapokon.

Mintegy 107 ezer, nem magyar, de magyarországi lakóhellyel rendelkezõ európai uniós állampolgár is szavazhat az október 12-ei önkormányzati választáson, ehhez regisztrációra sincs szükségük.

Az önkormányzati választáson a lakcím nélküli magyar állampolgárok nem szavazhatnak, de rájuk szavazhatnak, ha jelöltként indulnak, vagyis akár határon túli magyarok, hajléktalanok is lehetnek jelöltek, akár fõpolgármester-jelöltek is.

Az Európai Unió magyarországi lakcímmel rendelkezõ, de nem magyar állampolgárai automatikusan felkerülnek az október 12-i önkormányzati választás névjegyzékébe, az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásától eltérõen nem kell kérniük felvételüket a névjegyzékbe.

Három jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfõn a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, továbbá hét jelölõszervezetet a nemzetiségi választásra.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja debreceni szervezete úgy döntött: az október 12-ei önkormányzati választáson a párt önállóan indul Debrecenben – közölte az Együtt helyi szervezete kedden az MTI-vel.

Eddig nyolcvanhét jelölõszervezetet vettek nyilvántartásba a területi választási bizottságok és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az október 12-ei önkormányzati és nemzetiségi választásra, négy évvel ezelõtt hétszer ennyi szervezet indult az önkormányzati választáson.

A nemzetiségi önkormányzati képviselõk október 12-i választásán a választók településenként kijelölt, úgynevezett nemzetiségi szavazókörben adhatják le voksukat, de lesz 12 olyan település, ahol több nemzetiségi szavazókört kellett kijelölni a választói jegyzékben szereplõk nagy száma miatt.

A tizenhárom elismert nemzetiség közül egyedül a roma nemzetiség választhat minden megyében és a fõvárosban területi önkormányzatot október 12-én.

Augusztus végéig kell megválasztaniuk a helyi képviselõ-testületeknek a helyi választási bizottsági tagokat, a fõvárosi, megyei közgyûléseknek pedig a területi választási bizottsági tagokat.

Egy hét múlva kezdik kézbesíteni az érintett több mint nyolcmillió választópolgárnak az október 12-i önkormányzati választásról szóló értesítõt.

Mintegy 20 ezerrel kevesebben szerepelnek az õszi önkormányzati választás névjegyzékében, mint négy évvel ezelõtt – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Nyolc újabb jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, továbbá tizenegy jelölõszervezetet a nemzetiségi választásra.

Öt újabb jelölõszervezetet vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választására, továbbá öt jelölõszervezetet a nemzetiségi választásra.

Még három napig, kedd 16 óráig juttathatják el hirdetési árjegyzéküket az Állami Számvevõszékhez (ÁSZ) azok a sajtóorgánumok, amelyek az õszi nemzetiségi választáshoz kapcsolódóan politikai hirdetéseket kívánnak közzétenni.

Az ország 3177 településének több mint felében, 1744-ben lesz települési nemzetiségi választás októberben.

« Előző « 3. oldal »  Következő »