2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Nem éri meg betegnek lenni : csökken a táppénzForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-30 15:23:09
Hogyan változnak a feltételek?

Augusztustól csökken a táppénz

 

Az Országgyûlés által májusban elfogadott törvénymódosítás nyomán augusztus elsejétõl a táppénz mértéke egységesen 10 százalékkal csökken, és a napi táppénznek is felsõ határa született.

 

A társadalombiztosításra fordított kiadásokat évek óta igyekeznek csökkenteni, így a táppénz-szabályokat is többször módosították az évek során, igaz a jogosultsági feltételek, az összeg kiszámítása, a mérték, az idõtartam tekintetében jelentõs változások nem következtek be. Májusban ismét módosításokat szavaztak meg a parlamentben.

Korábban - pontosabban július 31-ig - a keresõképtelenség elsõ 15 munkanapjára, vagyis a betegszabadság idõtartamára a kereset 80 százaléka járt a biztosítottaknak, amit teljes egészében a munkáltató fizetett ki. A módosítások nyomán augusztus elsejétõl már csak bér 70 százaléka jár a munkavállalónak.

Valódi táppénzrõl az ennél hosszabb ideig tartó keresõképtelenség esetén beszélhetünk, amikor is korábban, ha valaki otthon volt beteg, akkor fizetése 70 százalékát kapta, ha kórházban, akkor átlagkeresetének 60 százalékát vihette haza. Most mindkettõ 10-10 százalékponttal csökkent. Hetven százalék azonban korábban is csak akkor járt, ha legalább kétéves, folyamatos biztosítási jogviszonnyal rendelkezett a munkavállaló, ennél rövidebb biztosítási jogviszony esetén csak hatvan százalékot fizetett az OEP, ami a törvénymódosítás nyomán 50 százalékra csökkent.

Módosul a baleseti táppénz mértéke is, ami a kereset 100 százalékáról 90 százalékára csökken.

Fontos változás a táppénz egy napra járó összegének maximalizálása is, amit korábban nem szabályozott a törvény: ez nem haladhatja meg a jogosultság kezdõ napján érvényes minimálbér négyszeresének, a biztosítási jogviszony megszûnését követõen pedig a minimálbér másfélszeresének harmincad részét.

Ami nem változott...

A táppénz kiszámítási módja alapvetõen nem változott. A táppénz összegének meghatározásánál az egyik legfontosabb kérdés, hogy a munkavállaló rendelkezett-e legalább 180 naptári napi jövedelemmel, ahol csak a rendszeres jövedelmet lehet figyelembe venni.

Ha a táppénz kezdõnapja elõtti naptári évben volt 180 napig jövedelmünk, akkor az arra a naptári évre érvényes átlagkeresetünk alapján állapítják meg a táppénzt. Ha elõzõ évben nem dolgoztunk 180 napot, akkor a táppénz kezdõ napját megelõzõ naptól visszafelé számított 180 naptári napi jövedelembõl kell a táppénz összegét kiszámítani.

Ha egyáltalán nem rendelkezünk 180 naptári napi jövedelemmel, akkor a jogosultság kezdõ napján érvényes minimálbér a táppénz alapja, kivéve ha a tényleges jövedelmünk nem éri el a minimálbért, mert akkor a szerzõdés szerinti jövedelmet kell figyelembe venni.

Ezen kívül nem változott a táppénz összegének megállapításánál figyelembe vehetõ juttatások köre sem.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!