2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
Kopjafák idézik a 48-as forradalom emlékétForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-16 21:01:51
Az 1848-as forradalom és szabadságharc a kölcsönös szeretet jegyében hívta zászlaja alá a magyar nyelvet beszélõ nemzetet, és a haza területén élõ nemzetiségeket, akik közül sokan áldozták életüket a szabadságért, a honért.

Mai életünkben- talán furcsán hangzik – ismét fontossá kell válnia a közösségekben a szeretetnek- fogalmazta meg március 14- én délután emlékmûavató beszédében Dr. Surján László, az Európa Parlament alelnöke.

Az Erdélyi Szentjobb település lakossága által ajándékozott faanyagból a Sápon élõ és alkotó Marton Mária, Marton Árpád és Engi Csaba kolozsvári származású népi fafaragó által faragott kopjafa együttes elsõ tagja1848-49 emlékét, a második az aradi vértanúk hõsiességét idézi, míg a harmadik az egységes magyar nemzetet jelképezi.

Az emlékünnepség programja 13 órakor hálaadó Istentisztelettel kezdõdött a zsúfolásig megtelt református templomban, majd a rendezvény téren óvodások és iskolások irodalmi és zenés-táncos mûsor kavalkádja köszöntötte a település lakóit és a hazaérkezõ elszármazottakat. A több száz fõs közönség nagy tetszéssel fogadta a testvér település, Szentjobb harmincfõs kulturális delegációjának ének mûsorát, a Szeredás együttes és a Földesi Szélrózsa Néptáncegyüttes bemutatóját. Az ünnepi program este a község torna csarnokában jótékonysági bállal zárult. Az elsõ alkalommal hazahívott elszármazottak találkozóján az esti ünnepi vacsorán több mint négyszáz vendéget köszöntött Karacs Imre a település polgármestere.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek