2022. augusztus 11. Csütörtök, Zsuzsanna.
 
A fiatalok szenvedik el a legtöbb munkahelyi jogsértéstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-28 12:43:38
A Nemzeti Munkaügyi Hivatal elmúlt hetekben kiadott jelentései szerint a foglalkoztatók 58 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, tízbõl nyolc munkáltató nem tartja be a biztonságos munkavégzésre vonatkozó szabályokat, és a fiatalok számítanak az egyik legkiszolgáltatottabb csoportnak – áll több szakszervezet ifjúsági tagozatának csütörtökön MTI-hez eljuttatott közleményében.

A pályakezdõk, megfelelõ tájékozottság hiányában, az egyik legkiszolgáltatottabb csoportja a munkahelyi jogsértéseknek – szögezi le az Értelmiségi Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata, a Fiatalok Ligája, a LIGA Szakszervezetek Ifjúsági Tagozata, a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata és a Munkástanácsok Ifjúsági Tagozata közös közleményében.

A szakszervezetek felhívták a munkaügyi hatóság figyelmét, hogy érdemes lenne megfontolni a kiszabható bírságok emelését és más szankciók alkalmazását, különösen azokban az esetekben, amikor az elszenvedõk pályakezdõ fiatalok.

Ehhez a munkaügyi ellenõrzésekre fordítandó összeg megemelése és az ellenõrzések számának növelése is elengedhetetlen – tették hozzá.

Elfogadhatatlannak tartják, hogy a jelenség hosszabb távon is tendenciaként érvényesüljön, erõsítve a fekete- és szürkegazdaságot, melynek következményei nem csak az érintett munkavállalókra, de az ország gazdaságának egészére is negatívan hatnak.

Az érdekvédelmi szervezetek egyúttal felhívják a fiatalok figyelmét: amennyiben úgy érzik, hogy jogaikban sérelem éri õket, forduljanak a szakszervezetekhez.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!