2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Bajnai: a következõ évtizedek a roma integrációról szólnak majdForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-01 15:37:39
A következõ 10-20 év magyar politikájának meghatározó kérdése lesz a roma integráció.

- jelentette ki Bajnai Gordon miniszterelnök egy budapesti konferencián.

 

A kormányfõ szerint az integráció megoldásában a jelenlegi, válságkezelésre létrejött kormánynak is van felelõssége: olyan programokat kell elõkészítenie, amelyeket a késõbbiekben más kormányok is folytatni tudnak. A miniszterelnök itt példaként említette a roma telepek felszámolását vagy épp a Tanoda Programot. Bajnai Gordon azt is leszögezte, hogy mindkét oldalnak megvan a felelõssége: a támogatásból és segélybõl élõknek is be kell tartaniuk a társadalmi együttélés alapvetõ szabályait és élniük kell a kitörési lehetõségekkel. Bajnai Gordon üzenetértékûnek nevezte, hogy egy kereskedelmi bank, illetve a pénzügykutató rendezett konferenciát csütörtökön a roma integrációval összefüggésben. Szerinte ez a kezdeményezés tükrözi azt a felismerést, hogy a kérdés Magyarország egyik legnagyobb problémája. Nemzeti kérdés, amely messze túlmutat a pártpolitikán - mondta.

A kormányfõ szerint a következõ tíz, de akár húsz év magyar politikájának meghatározó sorskérdése lesz a roma integráció. Magyarországon ugyanis nincs fenntartható fejlõdés a probléma rendezése nélkül. A roma kisebbséget ugyanis be kell vonni az oktatásba, a szociális- és egészségügyi ellátásba, a munkavállalás, az adózás rendszerébe.

Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy a türelmetlenség - ugyanúgy, mint a halogatás - árt. Több évtizedes folyamatról van szó, amit most el kell kezdeni. A mostani, válságkezelésre létrejött kormánynak is van felelõssége: olyan lépéseket kell elõkészítenie, amelyeket késõbb más kormányok is folytatni tudnak. A miniszterelnök itt említette, hogy a deszegregációs programot januártól kiterjesztik az önkormányzatokra is - önkormányzat ne nyerhessen el úgy pénzt, hogy nincs koncepciója arra, hogy mit csináljon a cigánysorokkal. Emellett folytatják a roma telepek felszámolását is, következõ évben 100 telep rendbetételét tervezik.

A miniszterelnök szerint a legnagyobb felelõsség a kérdésben a politikusoké, de dolguk van az önkormányzatoknak, a civil szervezeteknek és a magánszektornak. Emellett a romáknak is felelõsségük van, hogy éljenek a lehetõségekkel - szögezte le Bajnai Gordon. Mint mondta, három dolog elvárható azoktól, akik a többségi társadalom támogatásában részesülnek - nemcsak romáktól. Az elsõ, hogy a társadalmi együttélés szabályait be kell tartani. Fontos még, hogyha annak, aki támogatásban, segélyben részesül van lehetõsége kitörni - például munkát vállalni - tegye meg. Ha viszont ez nem megy, gyerekeinek teremtse meg erre a lehetõséget.

 

Bajnai: Az idõsek megértésére és tanácsaira is szükség van


A kormányfõ az idõsek segítségét és tanácsait kérte, cserébe õszinteséget és partnerséget kínált.


A mindenkori kormány erkölcsi kötelessége az idõsek támogatása és az õszinte beszéd - mondta csütörtökön Bajnai Gordon Budapesten, az Idõsek Világnapja alkalmából rendezett gálamûsor elején. A kormányfõ az idõsek segítségét és tanácsait kérte, cserébe õszinteséget és partnerséget kínált.

A ma nyugdíjasainak ugyanaz az érdeke, mint a 20-30 év múlva nyugdíjba vonulóknak - mondta csütörtökön a kormányfõ. Bajnai Gordon szerint a 13. havi nyugdíj elvételével csak átmeneti lemondást kértek az idõsektõl. Így a 12. havi nyugdíjat biztosan ki tudják majd fizetni, a gazdaság erõsödésével pedig a nyugdíjprémium biztosítja majd az idõsek többletforrását.

A kormányfõ megerõsítette, hogy jövõre folytatódik a nyugdíjkorrekció, amely csaknem egymillió embert érint majd, és megmarad a 65 év felettiek utazási kedvezménye. Bajnai Gordon számít a nyugdíjasok tanácsaira, tapasztalataira és bölcsességére, amelynek leghasznosabb fóruma az Idõsügyi Tanács.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!