2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Eldõlt: bezárnak a boltok vasárnaponként, 2015 márciusátólForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-11-10 12:46:31
A kormány megtárgyalta és támogatja a Kereszténydemokrata Néppárt javaslatát, amely a boltok vasárnapi nyitva tartását korlátozza - jelentette be a kisebbik kormánypárt frakcióvezetõje.

A szabad vasárnap bevezetésérõl szóló törvénytervezetet csütörtökön nyújtja be a KDNP - közölte Harrach Péter. A tervezetben kivételként a négyszáz négyzetméter alatti és családi vállalkozásként mûködõ boltok szerepelnek - tette hozzá. Az intézkedés 2015. március 15-étõl lépne hatályba, ha a parlament is jóváhagyja az elképzelést. A korábbi elképzelésben szereplõ egyedi kérelmeket elbíráló bizottságra kormányrendelet adhat lehetõséget - jelezte a frakcióvezetõ, aki szólt arról is: a rendelet lehetõséget adhat majd a nagyünnepek elõtti vásárlásoknál, vagy üdülõhelyen a nyitva tartásra.

Harrach Péter azt mondta, reményeik szerint a tervezet a parlamentben tisztességes, és a szükséges, jó változtatásokat hozó vitát generál majd. Megjegyezte: most egy részét valósítják meg az eredeti kezdeményezésüknek, amely minden munkavállalóra érvényessé tenné a vasárnapi pihenõnapot, s kivételt a folyamatos munkavállalást igénylõ, turisztikai célú üzletek, területek jelentenének. Arra a felvetésre, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nem támogatta a javaslatot, úgy válaszolt: az õ véleménye egy vélemény, a kormány viszont támogatta kezdeményezésüket. A KSH-adatok mellett figyelembe vették a társszervezetek saját területén végzett felmérését, és voltak kormányzati felmérések is - tette hozzá.

Megjegyezte: nem az õ dolguk lett volna ennek a javaslatnak az elõterjesztése, hanem egy mûködõ, hatékony és hiteles szociáldemokrata pártnak, de mivel ilyen nincs Magyarországon, ezért keresztényszociális pártként felvállalták ezt a munkavállalók érdekében. Bízik benne, hogy elõbb-utóbb a nemzeti érdekeket képviselõ és nem a munkaadók oldalára álló párt jön létre a baloldalon, ez mindenkinek a közös érdeke - fogalmazott.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke hangsúlyozta: mindig is az volt az álláspontjuk, hogy a vasárnapot általános pihenõnappá kell tenni. Ha ugyanis a rendelkezésre álló munkaerõt hét napra kell beosztani, akkor a cégek, munkáltatók nem tudják és nem is tartják be munka törvénykönyvét - érvelt, hozzátéve: eltûnik a pihenõnap, nem adják ki a szabadságot és legalább ötven százalékban hibás a túlóra-elszámolás. Ez nagyon nagy probléma, amit egy módon lehet kezelni, ha a vasárnapot pihenõnappá teszik.

Cáfolta, hogy az intézkedés elbocsátásokat eredményezne majd, szavai szerint olyan iszonyatos létszámhiány van a kereskedelemben, hogy nemhogy elküldeni, felvenni nem tudnak alkalmazottakat. Ez ijesztgetés - mondta, hozzátéve: egy nagy cég 3-4 ezerrel, egy közepes 2 ezerrel, egy kisebb ezer fõvel kevesebbet foglalkoztat. Külön megemlítette a munkaerõhiányt a Dunántúlon, és azt mondta: a cégek a karácsonyi forgalomra nem találnak dolgozókat, mert ilyen kevés bérért nem vállalnak munkát az emberek. Megjegyezte: nehéz a helyzet az ország más részein is, s a munkaerõhiány miatt iszonyú a leterheltség és a stressz is. Kitért arra is: a vasárnapi nyitva tartás vidéken egyértelmûen veszteséges, s a körülmények miatt a fluktuáció a nagyobb cégeknél 60 százalékos.

Arról, hogy az intézkedés mekkora keresetkieséssel járhat, azt mondta: akik dolgoznak, általában két vasárnap esik rájuk, és ezzel körülbelül négyezer forintot keresnek. Ez is hiányozhat, de az adótörvények tárgyalása után kezdõdõ bértárgyalásokon azt fogják szorgalmazni, hogy jelentõsen emeljék majd a béreket - hangsúlyozta. Kérdésre válaszolva közölte: a forgalom nem tûnik el, áthelyezõdik más napokra. Ez eleinte okozhat zavarokat, de erre fel kell készülni - rögzítette.

Kutassy Jenõ, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnökségi tagja elmondta: a vasárnapi zárva tartás nem most került napirendre, és korábban végeztek egy gyors közvélemény-kutatást a 14 ezer tagcsalád között. Összegzése szerint a válaszokból az derült ki, a családok jelentõs része már pénteken, illetve szombaton megejti a vásárlást, és az az álláspont rajzolódott ki, nem okozna problémát a vasárnapi zárva tartás, sõt segítene abban, hogy a családok kicsit többet lehessenek együtt.

Ellenérvek

Lassan már egy hete folyik a vita a boltok vasárnapi bezárásáról, amit három év után ismét a KDNP dobott be a köztudatba. A kereszténydemokraták érvelnek a kiszolgáltatott munkavállalók védelme érdekében, a kereskedelmi érdekképviseletek a lehetséges károkat hangsúlyozzák, a kényszerbõl dolgozó munkavállalók reménykednek, a családi vállalkozások érdeklõdõen várnak, a vasárnap is vásárlók pedig bosszankodnak. Nagyjából így lehet összefoglalni az egyes érdekcsoportok elsõ reakcióját.

Azt gondolom, hogy Varga Mihály miniszter úr nyilatkozata összecseng a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének álláspontjával - szögezi le Dávid Ferenc, a VOSZ fõtitkára a KDNP-s javaslat kapcsán. A tárcavezetõ ennek kapcsán azt jelezte hétfõn (és ezzel igyekezett lehûteni a felfokozott várakozásokat), hogy "Magyarország ma még nem olyan gazdag ország, ahol a legfontosabb probléma az, hogy vasárnap nyitva van-e valami vagy nincs". A VOSZ egyébként nem támogatja a javaslatot (2010-ben már hasonlóképp elutasította a kezdeményezést), mivel szakmailag nem kidolgozott, nem megalapozott, több ellenérv is felhozható ezzel szemben.

A fõtitkár szerint a szabad vasárnap bevezetése elleni legfontosabb érv, hogy egy ilyen javaslat szembemegy a munkahelymegtartó és -teremtõ törekvésekkel. A munkahelyek megtartása érdekében nem lehet csökkenteni a munkaidõ alapját, mert az jelentõs létszámcsökkenéssel, vagyis elbocsátással járna vagy bércsökkentéssel. Dávid Ferenc úgy véli, hogy több tízezer munkavállaló veszítheti el így a munkáját. (Vannak olyan becslések, hogy a vendéglátás és szabadidõs szektorokkal együtt 30-35 ezer fõs leépítés is lehet az intézkedés következménye.)

A másik fontos szempont egy ilyen javaslat mérlegelésekor, hogy a mostani hosszabb nyitva tartás nagyobb forgalmat, ezáltal nagyobb fogyasztási adóbevételeket (áfa, stb.) generál, a több foglalkoztatott után több szja-t és járulékot fizetnek a munkáltatók. Vagyis - hangzik az ellenzõk érve - az állami költségvetés is rosszul járhat az intézkedéssel. A vasárnapi boltbezárás miatti forgalomkiesésre példaként lehet felhozni a bútorvásárlást, vagy a kerti árucikkek vásárlását. Ezek a vásárlások nem fognak teljes mértékben más napokon, akár hétköznapokon lecsapódni. Egyes adatok szerint a bevásárlóközpontokat a látogatók 11%-a vasárnap keresi fel.

A javaslat támogatói részérõl rendszeresen elhangzik az, hogy a vasárnapi nyitva tartás a nagyobb áruházláncok közötti verseny élezõdése miatt alakult ki, ezért a munkáltatók belekényszerítik a vasárnapi munkába a kiszolgáltatottabb dolgozóikat. A VOSZ fõtitkára nem ért egyet azzal, hogy a nagy üzletláncok versenyelõnye a hosszú nyitva tartásból fakad. Meglátása szerint a versenyelõnyük abból ered, hogy tõkeerõsek, jól kiépített beszerzési rendszert alakítottak ki, különleges technológiát alkalmaznak és rugalmas árpolitikát folytatnak.

A nagyobb üzletláncok helyzete kapcsán Dávid Ferenc emlékeztetett a kiskereskedelmi szektort sújtó ágazati különadóra (melynek folytatása a helyi iparûzési adóból történõ levonás szûkítése), valamint a 2015-ben sávossá változó élelmiszerlánc-felügyeleti díj, ami az élelmiszer-kereskedõket fogja sújtani.

A szabad vasárnapot támogatók tábora gyakran hozza fel példaként a nyugati országokat, elsõsorban Németország és Ausztria példáját szokták emlegetni. Dávid Ferenc ennek kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy épp ebben a két országban gondolkodnak a szabályozás lazításán, a németeknél tartományi hatáskörbe rendelték a kérdést néhány évvel ezelõtt. Egyébként pedig az egész Európai Unióban eltérõ a gyakorlat, Franciaországban van még érvényben teljes tiltás.

A VOSZ fõtitkára arra mutatott rá, hogy fontos önmagában a kelet-európai régióra tekinteni az ügy kapcsán. A térségben a cseheknél, a szlovákoknál, a szlovéneknél és a románoknál sincs hasonló megoldás, egyedül csak az osztrákok élnek ilyen szabályozással. Ez pedig két fontos gazdasági következménnyel járhat a szabad vasárnap magyarországi bevezetése esetén: az osztrákok vasárnaponként nem tudnak majd átjönni hazánkba, így kiesik ez a forgalom, valamint, a magyarok - mivel idehaza nem tudnak vasárnap bevásárolni - a környezõ országokba fognak járni bevásárolni

Dávid Ferenc összességében hangsúlyozta, hogy a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége nem támogatja a KDNP szabad vasárnapra vonatkozó kezdeményezését. Azonban azt támogatják, hogy a kérdésrõl legyen egy széleskörû társadalmi egyeztetés, és minden érintett fél bevonásával alakuljon ki egy új, humánusabb rendszer. Ehhez azonban társadalmi vitát kellene lefolytatni - nyomatékosította.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!