2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Gyógyszert szed vagy vezet?Forrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-09 12:22:19
A jármûvezetõi képességet vénymentes gyógyszerek is befolyásolhatják.

Bárki, az „úrvezetõk", a hivatásos busz-, villamos-, vonatvezetõk, kamionsofõrök, pilóták, vagy a magasban dolgozók számára fontos tudnivaló, hogy egyes vény nélkül is kapható gyógyszerek álmosságot okozhatnak. Ezáltal bizony befolyásolni képesek az illetõ jármûvezetõi képességeit. Adott esetben ez veszélyes, és baleseti helyzeteket okozhat.
Vénymentesen is

A vénymentesen, bárki által megvásárolható gyógyszerek is rendelkeznek természetesen betegtájékoztatóval, amelyben részletes leírás szerepel a gyógyszer egyes tulajdonságairól. Természetesen a vénynélküli gyógyszerek alkalmazásának is vannak kockázatai. Ezek közül az egyik a gépjármûvezetésre gyakorolt hatás. Az amerikai gyógyszerhatóság szakértõje így nyilatkozik a vény nélkül kapható szerekrõl: ami a gépjármûvezetésre gyakorolt gyógyszerhatást illeti, elõfordulhat, hogy rövid idõn belül jelentkezik és lecseng a hatás, de lassú felszívódású készítményeknél hosszú ideig eltarthat. Egyes esetekben a másnapossághoz hasonló érzést kelt az illetõben, és valóban még másnap is érezhetõ ez az elhúzódó hatás. Egyébként is fennálló alvászavar mellett a gyógyszer okozta álmosság még fokozhatja ezt a problémát a nappali álmosság- és fáradtságérzés felerõsödhet. A volán mögött álmosnak lenni igen veszélyes.
A választás titka

Mit érdemes figyelni egy vény nélkül kapható gyógyszer leírásában, betegtájékoztatójában? Ha valaki esetleg más gyógyszert is szed/kap, meg kell nézni, hogy a hatóanyag nem azonos-e. Ez azért fontos, mert ha igen, a jármûvezetésre gyakorolt esetleges álmosító hatás éppúgy összeadódhat, mint minden egyéb hatás és mellékhatás. Ha egyéb betegségekre, állapotokra hívják fel a figyelmet, tehát mikor NEM javasolt alkalmazni, vagy mikor kell abbahagyni a kezelést, ennek tisztázására érdemes orvossal, egészségügyi szakemberrel konzultálni. A jármûvezetõknek érdemes tudni: a gyógyszer álmosságot okozhat; szedése közben álmosság fordulhat elõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!