2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Pánikhangulat és határzár a H1N1 miattForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-30 18:14:30
Három megyében már elrendelték az óvodák, iskolák és egyetemek bezárását, s ezzel párhuzamosan betiltottak minden közösségi rendezvényt.

Ukrajna - Az influenza terjedésének mértéke Ukrajnában túllépte a járványküszöböt - ismerte el pénteken reggel az UNIAN hírügynökségnek adott interjújában az ukrán egészségügyi miniszter.


Azt azonban még most sem tudni, milyen vírus okozta a 37, influenzás és tüdõgyulladásos tünetekkel kezelt beteg halálát Nyugat-Ukrajnában. Idõközben bejelentették, hogy szerda délben Viktor Juscsenko az ország lakosságához fordul a járvánnyal kapcsolatban.

A Kommerszant-Ukraina pénteki értesülései szerint csütörtök estig Lemberg, Ternopil, Ivano-Frankivszk, Rivne és Kárpátalja megyékben összesen 37 halálos áldozata volt annak a járványnak, amely tüdõgyulladással kísért influenzás tünetekkel tombol Nyugat-Ukrajnában. Ezek közül az egészségügyi tárca péntek reggeli bejelentése szerint egyelõre csupán egy esetben igazolták az A/H1N1 vírus jelenlétét. Hasonló tünetekkel pillanatnyilag csaknem 40 ezer embert kezelnek az országban.

Az Egészségügyi Minisztérium egy tárcaközi különleges járványellenes bizottság létrehozásáról rendelkezett. Három nyugat-ukrajnai megyében már elrendelték az óvodák, iskolák és egyetemek bezárását, s ezzel párhuzamosan betiltottak minden közösségi rendezvényt.

A lakosság körében pánikhangulat kezd kialakulni. A járvány által érintett régiókban a gyógyszertárakból elfogytak az influenzaellenes szerek, sõt a gézbõl készült álarcokat is szétkapkodták. A lembergi kórházak jelezték, hogy már csupán három napra elegendõ a gyógyszerkészletük. Ternopil megyében a betegeket kezelõ orvosok egynegyede maga is ágynak esett. Lembergben a mentõautók csekély száma miatt a taxisok önként vállalkoztak arra, hogy ingyen szállítják házhoz az orvosokat.

A lengyel állami közegészségügyi felügyelet (GIS) csütörtök esti bejelentése szerint Lengyelország egyelõre nem tervezi az ukrán-lengyel határ lezárását, ami azt jelenti, hogy Ukrajna legnagyobb nyugati szomszédja már erre a lépésre is felkészült.

A Magyarországgal szomszédos Kárpátalján kedden meghalt egy beteg, akit az eddig azonosítatlan vírus okozta fertõzéssel kezeltek, s akinek halálát súlyos tüdõgyulladás nyomán fellépõ tüdõvizenyõ okozta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!