2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Védõoltásért jönnek az ukránokForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-02 15:15:21
Az influenza-járvány miatt Ukrajnában 3 hétig szünetel a tanítás, bezártak a mozik, színházak, elmaradnak a tömegrendezvények.

Védõfelszerelésben dolgoznak a határõrök a magyar-ukrán határon az Ukrajnában járványszerûen terjedõ influenza miatt.

Az RTL híradója szerint a határon Magyarország felõl alig volt szombaton forgalom, Ukrajnából viszont sokan jöttek, mert a magyar patikákban szerzik be a hazájukban hiányzó fertõtlenítõket, és maszkokat, sõt akadnak, akik megpróbálnak magyar vakcinához jutni. A szomszédos országban szombaton egyébként háromszor annyian mentek orvoshoz mint pénteken, már 154 ezren betegek, 48-an pedig meghaltak. Eddig 14 esetben igazolták a H1N1 fertõzést.

Magyarországon egyelõre nincs szükség rendkívüli intézkedésekre amiatt, hogy Ukrajnában járványszerûen terjed az újinfluenza - mondta Falus Ferenc országos tiszti fõorvos. A magyar tisztiorvosi szolgálat azt tanácsolja, csak az menjen Ukrajnába, aki be van oltva.

Az influenza-járvány miatt Ukrajnában 3 hétig szünetel a tanítás, bezártak a mozik, színházak, elmaradnak a tömegrendezvények. A szomszédos országból érkezõk pánikról számoltak be az RTL híradójának: a vasúti szerelvényekben a kalauzok maszkban vannak, az állomások üresek. Az emberek félnek utazni, csak taxival mernek közlekedni, ezért mindegyik foglalt.

Sokan, akik Ukrajnából Magyarországra jönnek útba ejtik a patikákat, fertõtlenítõket, immunerõsítõket, védõmaszkot keresnek. A járvány hírére több magyar is vásárol. Sohajdáné Szûcs Erzsébet, egy kisvárdai gyógyszertár vezetõje azt mondta: az elmúlt hetekben egy darabot sem adtak el maszkból, pénteken azonban több mint 200-at szombaton pedig már délig több mint 100-at.

Az RTL információi szerint akadnak olyan ukránok, akik Magyarországról próbálnak védõoltás beszerezni. Ezt azonban nem tehetik. A patikákban kapható magyar vakcinát csak egy uniós TAJ-számmal lehet kiváltani, minden egyéb esetben szabálytalan, és a a magyar készletek eltulajdonításának számít - mondta Falus Ferenc.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!