2024. április 27. Szombat, Zita.
 
NAV: változtak a magán- és a bérfõzés szabályaiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-01-16 11:15:10
Jelentõsen változtak a magán- és a bérfõzésre vonatkozó szabályok az idén, a korábban beszerzett desztillálóberendezéseket legkésõbb január 15-ig be kell jelenteni - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerdán.

A NAV közleménye szerint fontos változás, hogy január 1-jétõl a magánfõzõk a desztillálóberendezés feletti tulajdonszerzést az azt követõ 15 napon belül kötelesek bejelenteni a lakóhelyük szerinti önkormányzatnál, emiatt a korábban beszerzett desztillálóberendezések esetében január 15. a határidõ.

Magánfõzés keretében továbbra is évente 50 liter 86 térfogatszázalékos - vagy 86 liter 50 térfogatszázalékos - párlat állítható elõ a magánfõzõ lakóhelyén vagy gyümölcsöse helyén használható, legfeljebb 100 liter ûrtartalmú, párlat-elõállítás céljára kialakított desztillálóberendezésen.

Változott azonban a magánfõzõ definíciója, magánfõzõnek az a 18. életévét betöltött gyümölcstermesztõ személy minõsül, aki saját tulajdonú gyümölccsel, gyümölcsbõl származó alapanyaggal és párlat készítésére alkalmas, saját tulajdonú desztillálóberendezéssel rendelkezik - emlékeztetett a NAV.

A magánfõzésben elõállított párlat adója évi 1000 forint, amelyet a magánfõzõnek kell megfizetnie a lakóhelye szerinti önkormányzatnak. A magánfõzõnek az elõállított párlat utáni adóbevallási és adófizetési kötelezettségét a tárgyévet követõ év január 15-éig kell teljesítenie a lakóhelye szerinti önkormányzati adóhatósághoz.

A magánfõzött párlat kizárólag a magánfõzõ, családtagjai vagy vendégei által fogyasztható el, értékesíteni csak alkoholtermék-adóraktárnak szabad.

A bérfõzésben elõállított párlat után is megszûnt az eddig 50 liter mennyiségig biztosított nulla forintos adómérték. Január 1-jétõl a szeszfõzdében bérfõzés keretében elõállított párlat adója 50 térfogatszázalék alkoholtartalmú párlatra vetítve 835 forint literenként, az 50 litert meghaladó mennyiségre pedig 1667 forint literenként - közölte a NAV.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!