2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Nyolcvan fölött inkább nemForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2015-02-09 20:11:39
Olyannak adom meg a jogosítványt, akivel mernék egy utcában közlekedni.

Ezt a „szakmai titkot” Mándi László háziorvos osztotta meg velünk. Mint mondta, ez az orvosok körében elterjedt íratlan szabály a jogosítvány érvényességének meghosszabbításáról.

Mint arról beszámoltunk, a héten Debrecenben két komoly baleset – köztük az egyik halálos – is történt, amelynek okozói idõs emberek voltak.

A háziorvost a jogosítványok érvényességének meghosszabbításáról kérdeztük, különös tekintettel arra, hogy miként járnak el az idõskorúak esetében.
Akár a rendõrségen keresztül

– A jogosítvány érvényességérõl, annak idõtartamáról csak a háziorvos dönthet, az ezt megelõzõ alapvizsgálatokat is õ végzi el – szögezte le.

– A hozzá, a háziorvoshoz vezetõi engedély érvényesítése miatt fordulóval rendszeresen találkozik, ezért õt ismernie kell az orvosnak, tehát rendelkezik a döntés meghozatalához szükséges alapinformációkkal. Ilyenkor a háziorvos átnézi az illetõ kórlapját, megvizsgálja alaposan, és ha ezek alapján szükségét érzi, szakvizsgálatokra utalja. Idõskorúakat egyébként kardiológiai vizsgálatra, illetve látásvizsgálatra célszerû beutalni. Majd a saját, illetve a szakvizsgálatok eredményei alapján meghozza a döntést, hogy meghosszabbítja-e a jogosítvány érvényességét, és ha igen, akkor azt mennyi idõvel.

A jelenlegi jogszabály szerint a hatvan éven felülieknek három, a hetven felettieknek két, a nyolcvanon túliaknak egy évente kell orvosi vizsgálatra menni a vezetõi engedély érvényesítése miatt. Nyolcvan fölött már nem tanácsoljuk, hogy gépjármûvet vezessen az illetõ. Mindettõl azonban eltérhet az orvos, mégpedig akkor, ha valamilyen egészségkárosodása volt az illetõnek; például a negyvenes éveiben járó embernek infarktusa volt, és ekkor a háziorvos dönthet úgy, hogy nem öt, hanem csak egy évre ad vezetõi engedélyt – teszi hozzá Mándi László.

– Sõt, ha a körzetébe tartozó, jogosítvánnyal rendelkezõ embernek komoly egészségkárosodása lesz, joga, sõt kötelessége kezdeményezni a jogosítványa bevonását, akár a rendõrségen keresztül is. A döntés ellen nyilván lehet fellebbezni.
Fontos az önkontroll

A jármûvezetõi vizsgát követõen az autósiskola oktatói már nem találkoznak a „diákjaikkal” – mondta Lévai Erzsébet, Debrecen egyik autóvezetõ-képzõ iskolájának vezetõje. – Az, hogy valaki alkalmas-e egészségügyileg a jármûvezetésre, egyértelmûen az orvosok feladata eldönteni. Van ugyan vezetéstechnikai, személygépkocsi-szimulációs berendezésünk, ám ez kihasználatlan, mert nincs elõírás az utánképzésre. Nincs szabály arra, hogy ha valakinek elvették a jogosítványát, az illetõ bármilyen vezetéstechnikai képzésre visszakerüljön hozzánk.

– Veszélyes üzem a közlekedés, amiben mindenki a saját felelõsségére vesz részt. Sokan nem gondolnak bele, hogy nemcsak önmaga, hanem mások is megszenvedhetik, ha nem megfelelõ egészségi vagy pszichikai állapotban vezet az illetõ. Véleményem szerint jobban kellene mûködni a szubjektív kontrollnak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!