2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
2019-re a gépek okosabbak lesznek az embereknélForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-11-20 11:31:22
A számítógépek akár már 10 év múlva képesek lehetnek az emberi agy erejének és hatékonyságának reprodukálására.

Dharmendra Modha az IBM kognitív számításokért felelõs részleg vezetõjének bejelentése szerint a cég tudósainak és néhány, a világ legnevesebb egyetemek kutatóinak sikerült szimulálniuk a kéregállomány számítási bonyolultságát. Az elmúlt évben az IBM és öt egyetem részesült DARPA szerzõdésben, hogy tovább dolgozzanak a kognitív számítási projekten, melynek célja elérni az emberi agy számítási kapacitását. Modha közlése szerint egy évbe telt, hogy csapata - együttmûködve az egyetemek tudósaival - elért két fontos mérföldkövet.

Az elsõ egy valósidejû kéregszimuláció, melyet 1 milliárd neuronnal, 10 trillió különálló tanuló szinapszissal étek el - írja az sg.hu.

Modha szerint ez meghaladja egy macska agykérgének bonyolultságát. Másrészt a tudósok készítettek egy új, a Blue Gene szuperszámítógépeket maximálisan kihasználó algoritmust, amit BlueMatternek hívnak. Az algoritmus célja megfejteni a kapcsolatot az emberi agykéreg és az alkéreg között. Ez egy rendkívül fontos lépés, mely az agy kommunikációja és információfeldolgozása teljes megértéséhez szükséges.


Folytatás az eredeti oldalon

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!