2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Ingyen kaphat valamit, ha bemegy az IKEA-baForrás: origo.hu
Utolsó módosítás: 2015-07-26 13:20:28
Az IKEA ingyen ad kiegészítõ csomagot fiókos szekrényeinek falhoz csavarozásához, mert két gyerek meghalt, miután rájuk dõlt a bútor. Vida Ildikó már nem dolgozik a NAV-nál, új alelnököt kap az MNB, új igazgatót az MKB, és távozik a MÁV-Start vezére is. A Monetáris Tanács tovább vágta az alapkamatot, egy ideig utoljára. Görögországban kinyitottak a bankok, de maradtak a tõkekorlátozások. Ez volt a héten a gazdaságban.

Az Egyesült Államokban az IKEA 27 millió fiókos szekrényhez, fõleg a Malm-típusból, ad ingyen kiegészítõ csomagot, amivel a falhoz lehet rögzíteni a bútorokat, mert két gyerek meghalt, amikor a komód rájuk dõlt. Az Origo kérdésére a magyar IKEA elmondta, a rögzítõkészletet a magyar vásárlók térítésmentesen átvehetik az áruházak vevõszolgálatán.

Õk bónuszt kapnak

"Kiegészítõ csomaghoz" jutnak a Miniszterelnökség egyes alkalmazottai is:nyolc hónapi fizetésüket kaphatják meg bónuszként az uniós források lehívását felügyelõ kormányzati alkalmazottak,ha az elõzõ ciklus összes pénzéhez hozzájut Magyarország,jelentette be Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára.

Õ lemondott

Vida Ildikó NAV-elnök viszont nemhogy bónuszt, de fizetést sem fog kapni, legalábbis nem az adóhatóságtól. Vida Ildikó már 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a NAV elnöki tisztérõl és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek - tudatta közleményében a nemzetgazdasági tárca. A lemondási idõ két hónap, tehát hétfõvel szûnt meg az elnök jogviszonya. Az új elnök kinevezéséig Varga Árpád elnökhelyettes irányítja az adóhivatalt.

Az exelnök a következõkkel indokolta döntését: Lemondásomhoz az elmúlt 5 év folyamatos küzdelmei, a tavaly október óta tartó kifejezetten személyemet, családomat érintõ méltatlan és alaptalan támadások,a NAV szervezetét és személyi állományát alapjaiban érintõ kormányzati elképzelések, valamint a NAV-életpályára tett javaslatunk elutasítása vezettek."

Vida Ildikó már két hónapja lemondott, csak nem kötötték a nyilvánosság orrára

Forrás: MTI/Soós Lajos

Vida Ildikó korábban többször is felajánlotta lemondását Orbán Viktornak, de a miniszterelnök nem fogadta el azokat, derült ki Lázár János szavaiból. Orbán Viktornak szakmai kifogásai nem voltak Vida Ildikó ellen, és próbálta õt marasztalni, mondta Lázár János. A kormányfõ próbálta meggyõzni a NAV leköszönt elnökét, hogy a szakmai átalakításokig maradjon a posztján, hiszen Lázár János szavai szerint a NAV jól teljesített.

Õ is lemondott

Közös megegyezéssel megszûnik Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatójának munkaviszonya 2015. július 31-ével - közölte Morvai Katalin, a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója. Zaránd György 1973, azaz gyakornoki tevékenységének megkezdése óta közlekedésmérnökként, a jármûfenntartáshoz kapcsolódó munkákat végzett a nemzeti vasúttársaságnál.

Meg õ is lemondott

Lemondott a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Balog Ádám is.A jegybank tájékoztatása szerint az MKB Bank elnök-vezérigazgatói posztján folytatja munkáját a leköszönõ alelnök.

Már megvan Balog Ádám utódja: az Országgyûlés gazdasági bizottsága szerdai ülésén 9 igen és 5 tartózkodás mellett támogatta Nagy Mártonnak, a Magyar Nemzeti Bank alelnökjelöltjének a kinevezését.

A tavaly decemberben kirendelt szanálási biztosok megbízásának visszavonását követõen csütörtöktõl ismét az igazgatóság irányítja az MKB Bankot, élén a Magyar Nemzeti Bank alelnöki székébõl érkezõ Balog Ádámmal, közölte a pénzintézet.

Õk kamatot vágtak

A jegybank Monetáris Tanácsa 1,35 százalékra csökkentette az alapkamatot, és bejelentette a csökkentési ciklus végét. A tanács szerint az alapkamat elért a megfelelõ szintre, vagyis egy ideig nem fognak változtatni rajta. Az elemzõk is erre számítottak, legkorábban 2016 õszén kezdõdhet lassú emelés.

Balog Ádám már nem a jegybank alelnöke

Forrás: MTI/Kallos Bea

Õk elmagyarázták

A Nemzetgazdasági Minisztérium nyilvánosságra hozta, hogy áll a költségvetés az év közepén. Ugyan az éves hiány 92 százaléka már most megvan, de ez normális, az államháztartás bevételeinek nagyobb része mindig év végén, a kiadások inkább év elején jelentkeznek.A kormány biztos benne, hogy tartani tudják az egész évre tervezett 2,4 százalékos GDP-arányos hiányt.A második félévre nem terveznek kiigazítást vagy megszorítást.

Õket kárpótolják

Négyzetméterenként egyszer 173 forintot, aztán évente pluszkárpótlást kapnak azok, akiknek a földjére a kormány a szerb-magyar határra tervezett kerítést fogja építeni. A 175 kilométernyi ideiglenes határzár építéséhez 980 ezer négyezetméter magántulajdonban lévõ területet vesznek igénybe.

Kártérítés jár azoknak, akiknek a földjére a kormány a kerítést építi

Fotó: Szabó Gábor - Origo

Õk kereskednek

A KSH elmondta, hogyan teljesített a kiskereskedelem májusban. A kiskereskedelmi forgalom volumene a nyers adat szerint 4,4, naptárhatástól megtisztítva 5,4 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos idõszakához képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegû vegyes kiskereskedelemben 1,4, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 9,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,6 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Szakértõk szerint a jó adat több tényezõvel magyarázható. Egyrészt a nem élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom csaknem 10 százalékos bõvülése jelzi, hogya háztartások most pótolják az elmúlt években elhalasztott vásárlásokat.Másrészt az online pénztárgépek bevezetése miatt a kiskereskedelmi forgalomban százmilliárd forintos nagyságrendû fehéredés is folyik az áfabevételek növekedésén keresztül.

Õk már nem dolgoznak

Kiderült az is, hogy májusban csaknem háromezerrel dolgoztak kevesebben a kereskedelemben, mint februárban, az utolsó hónapban, amikor még minden vasárnap korlátozás nélkül nyitva lehettek az üzletek.

Õk olcsóbban adják

Nemcsak a kereskedelemben dolgozók száma csökkent, hanemaz üzemanyagok ára is. Csökkentette 9 forinttal a 95-ös benzin és 3 forinttal a gázolaj literenkénti árát szerdán a Mol. A 95-ös benzin átlagára 383-384 forintra, a gázolajé pedig 365-366 forintra csökkent.

Sokkal olcsóbb lett a benzin

Forrás: MTI/Róka László

Õk megszavazták

Görögországban hétfõn három hét után kinyitottak a bankok, de maradtak a tõkekorlátozások, ráadásul10 százalékkal nõtt az alapvetõ élelmiszerek áfája.Athén hétmilliárd eurós áthidaló hitelt kapott az eurócsoporttól, ennek nagy részét pedig rögtön utalja is tovább az Európai Központi Banknak és az IMF-nek.

A görög parlament csütörtökre virradóra nagy többséggel jóváhagyta azt a még kedden beterjesztett törvénycsomagot, amelynek elfogadása a feltétele volt annak, hogy a kormány elkezdhesse a tárgyalásokat az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselõivel az új, 85 milliárd eurós programról. Aléxisz Cíprasz pártjának baloldali radikálisai ismét a kormányfõ ellen fordultak,de ellenzéki pártok támogatásával sikerült elfogadni a reformtervezeteket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!