2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A nõk vagy a férfiak szexelnek többet idõskorban?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2010-03-10 18:13:44
Mi derül ki a legújabb kutatásból?

A férfiak kétszer nagyobb valószínûséggel maradnak szexuálisan aktívak idõs korukban, mint a nõk, de a jó egészség mindkét nem esetében kulcsfontosságú tényezõ.

 

Ez derül ki a British Medical Journal nevû szaklapban szerdán közzétett tanulmányból, amit amerikai kutatók készítettek.

A kutatók egyik vizsgálata azzal a háromezer, 25 és 74 év közötti amerikai férfival és nõvel volt kapcsolatos, akik az 1990-es évek közepén vettek részt egy egészségügyi felmérésben. A másik vizsgálat szintén egy felmérésen alapult: az elõzõ után egy évtizeddel ugyancsak megkérdeztek háromezer 57 és 85 év közötti férfit és nõt.

A kutatók úgy találták, hogy az 55 év körül férfiak elõtt átlagban csaknem 15 év, a nõk elõtt tíz év szexuálisan aktív idõszak áll. A kutatók szerint a nemek közötti eltérés a szex utáni érdeklõdésben, a szexuális aktivitásban az idõs kor elõrehaladtával megnõ. Szerintük a legnagyobb különbség a 75 és 85 év közötti tíz évben a férfiak 38.9 százaléka mondta azt, hogy szexuálisan még aktívak, a nõknek viszont csak 16.8 százaléka.

A 75 és 85 év közötti férfiak 41.2 százaléka azt állította, hogy érdekli még a szex, a nõknek viszont 11.4 százaléka mutatott érdeklõdést ebben az életkorban. A kutatók szerint a 75 és 85 év közötti férfiak szexuálisan aktív csoportjának 70.8 százaléka mondta azt, hogy élvezi is a szexet, ugyanez a nõk esetében 50.9 százalék.

A kutatók szerint a jelentõs különbségek oka, hogy mások a lehetõségei a két nemnek ebben az életkorban. Minden korosztályos csoportban a férfi háromnegyed válaszolta azt, hogy van partnere. A 25 és 54 év közötti nõknek viszont a kétharmada mondta azt, hogy van valakije, 75 év körül és a felett viszont minden tíz idõs nõbõl csak négy állította, hogy van partnere. A kutatók szerint ebbõl két dologra lehet következtetni: a nõk tovább élnek és a férfiaknak nagyobb esélyük van, hogy fiatalabb nõvel létesítsenek kapcsolatot, mint a nõknek, hogy partnerük legyen.

A szexuális kapcsolatban és a szex örömében kulcsfontosságú a jó egészségség valamint a nyitottság - állítják a kutatók. Stacy Tessler Lindau és Natalia Gavrilova, a chicagói egyetem kutatói, akik a tanulmányt publikálták, azt mondták, hogy az idõkori szexualitás ritkán vetõdik fel, fõleg a nõk esetében, mert a sztereotip gondolkodás elválasztja a szexet és az idõs kort, ezért remélik, hogy tanulmányuk megtör egy tabut.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!