2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Az EU aggódik a külföldön rekedt utasokértForrás: RTl Hírek
Utolsó módosítás: 2010-04-22 09:58:29
A légitársaságoknak kötelességük tekintetbe venni a légtérzárlatok miatt külföldön rekedt utasok jogait - közölte szerdán az Európai Bizottság közlekedési biztosa.

Siim Kallas szóvivõje úgy fogalmazott: „aggodalmakat keltenek azok a hírek, amelyek szerint az utasok nem kapnak a törölt járatok miatt teljes jegyvisszatérítést, nem részesülnek megfelelõ bánásmódban, illetve segítségben, hogy élelemhez, italhoz és szálláshoz jussanak”.

Helen Kearns bejelentése röviddel az után hangzott el, hogy megkezdõdött az európai légiközlekedés normális mûködésének újraindítása. Több ezer utas rekedt külföldön a csaknem egy héten át tartó repülési tilalom miatt. Becslések szerint legalább hét millió embert érintettek a légtérzárlatok.

Siim Kallas biztos szóvivõje azt mondta, hogy "az utasokat megilletnek bizonyos jogok." Helen Kearns kijelentése azokra a hírekre vonatkozott, hogy számos esetben arra "próbálták rábírni az utazókat, hogy mondjanak le bizonyos jogokról, amennyiben fel akarnak kerülni a gépekre, vagy nem kapnak teljes kártérítést a felhasználatlan jegyeik és költségeik után".

"Üzentünk a nemzeti hatóságoknak és a közvéleménynek, hogy az európai utasok jogait ugyanúgy kell alkalmazni rendkívüli körülmények között, mint normál esetben"- közölte a közlekedési biztos szóvivõje. Az EU jogszabálya szerint teljes visszatérítés jár a jegytulajdonosnak, beleértve az ÁFÁ- t is, vagy pedig alternatív közlekedési eszközt kell felajánlani neki, hogy a jegyének megfelelõ célállomásra jusson. Mindaddig pedig szállást és ellátást kell biztosítani az önhibáján kívül bajba jutott utasnak.

Az Európai Bizottság felajánlotta ingyenes Europe Direct nevû telefonvonalát minden utazónak, akinek kérdései vannak. A telefonszám, amit az EU bármely országából lehet hívni: 0800 6789 1011.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!