2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Dzurindáék eltörölnék a szlovák retorziótForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-27 11:28:52
Ha a júniusi választások után hatalomra kerül, Mikulá¹ Dzurinda pártja teljesen törli a szlovák állampolgársági törvény szerdán jóváhagyott módosítását.
Az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió vezetõje errõl a szavazás után nyilatkozott.

Dzurindáék a módosítást egy más, külön törvénnyel helyettesítenék. Lényege, hogy Szlovákia elutasít minden, a nemzetközi jog állampolgárságra vonatkozó, elfogadott és elismert elveivel ellentétes törvényt. „A második paragrafus arról szól, hogy a Szlovák Köztársaság nem ismeri el a magyar törvény hatályát” - mondta az elképzelésrõl a kétszeres szlovák exkormányfõ.

Dzurindának meggyõzõdése, hogy errõl a szándékáról a választások után a Kereszténydemokrata Mozgalmat is sikerül majd meggyõznie. A szlovák parlament legkisebb ellenzéki pártja ugyanis szerdán a koalíciós pártokkal együtt Ficóék javaslatára szavazott.

A Dzurinda-párt szerint a parlament döntése nem szolgálja Szlovákia érdekeit, hiszen új kisebbséget teremt - azokét, akiknek ugyan Szlovákiában lesz az állandó lakhelyük, ám magyar állampolgárok lesznek. „Nem ûzhetjük ki az állampolgárainkat az államkötelékünkbõl” - jegyezte meg az ellenzéki pártvezér. Ezzel arra utalt, hogy a törvénymódosítás alapján az önként magyar állampolgárságot kérõket - egyes indokolt kivételekkel - megfosztják a szlováktól.

Robert Fico kormányfõ a szavazás után kijelentette, hogy a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió bármit kész feláldozni, akár a szlovák nemzetet is.

Arra a kérdésre, hogy a Smer-SD kizárja-e a választások utáni együttmûködés lehetõségét az MKP-val, Fico azt válaszolta: ha egy képviselõ más államnak tesz hûségesküt, nincs keresnivalója a törvényhozásban. „Ha az MKP képviselõi ezt megteszik, elvesztik a mandátumukat” - helyezte kilátásba a kormányfõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!