2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A tranzakciós adó és a biztosítási adó bevezetésérõl döntenekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2012-07-09 09:45:33
A pénzügyi tranzakciós illeték és a biztosítási adó bevezetésérõl is szavaz az Országgyûlés mai ülésén, amelyen további tizenkét másik elõterjesztést is elfogadhatnak a képviselõk. A Ház a héten tartja utolsó két ülését a nyári szünet elõtt, csütörtökön egyebek mellett a jövõ évi költségvetés fõ számainak elfogadásával érhet véget a nyári rendkívüli ülésszak.

Ma a megszokott idõpontban, 13 órakor kezdõdik az ülés, ám a napirend elõtti felszólalások után rendhagyó módon nem kerül sor interpellációkra, azonnali kérdésekre és kérdésekre, ezeket a házelnök javaslatára ugyanis csak a csütörtöki ülésen mondhatják el a képviselõk. A napirenden így csak határozathozatalok szerepelnek, valamint azt követõen három, korábban tárgyalni kezdett javaslat részletes vitája. Több nemzetközi szerzõdés kihirdetése után az igazságügyi és közigazgatási tárgyú törvények módosítását fogadhatja el az Országgyûlés.

Ezt követõen a víziközmû-szolgáltatással, a szakmaközi szervezetekkel és agrárpiaci szabályozással, továbbá a szõlõtermesztéssel és a borgazdálkodással, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal összefüggõ jogszabályokon változtathat a Ház.

A pénzügyi tranzakciós illetékrõl és a biztosítási adó bevezetésérõl szóló kormányzati javaslatról is ma tartanak zárószavazást. Matolcsy György egy szerdán benyújtott módosító indítványa alapján a hitelek és kölcsönök folyósítására és törlesztésére nem vonatkozna majd a tranzakciós illeték, azonban mégsem mentesülnének alóla a postai sárga csekkes készpénzbefizetések.

Orbán Viktor hétfõi parlamenti felszólalásában közölte, a pénzügyi tranzakciós illeték biztosít költségvetési forrásokat a kormány 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akciótervéhez. A kormányfõ pénteki rádióinterjújában arra is kitért, hogy pénzügyi tranzakciós illetéket mindenki fizet, és ez alól az MNB sem lehet kivétel. A jegybank ezzel kapcsolatban korábban arra figyelmeztetett, az illeték miatt keletkezett veszteségeit a hatályos törvények alapján a magyar államnak kell majd megtérítenie a következõ évben. A teher kiterjeszthetõségérõl az MNB-re az Európai Központi Banktól (EKB) kért vizsgálatot a magyar kormány. A

kabinet a 2013-as költségvetésben összesen 283 milliárd forintos bevételt remél a jövõ évben bevezetni kívánt tranzakciós illetékbõl. A biztosítási adó szintén 2013. január 1-jén léphet hatályba, és a baleseti adót, a biztosítókat terhelõ pénzügyi intézményi különadót és a tûzvédelmi hozzájárulást válthatja ki. Az egyesített összegû adónem jövõ évi elõirányzata 52,5 milliárd forint.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!