2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Holló László kiállítás ÚjirázonForrás: saját
Utolsó módosítás: 2013-02-12 12:01:06
  Holló László képeibõl nyílt kiállítás az Újirázi plébánián, ahol megjelentek Komádiból Tóth Ferenc polgármester és felesége Tóthné Dr. Diószegi Annamária, Hidvégi László alpolgármester, Balogh Sándor református lelkész, önkormányzati képviselõk, Gulyás János a Keresztény Értelmiség Szövetségének tagja és családja, Furák Károly Újiráz polgármestere, Dr. Dénes Zoltán plébános, kanonok, Várfi András Gyomaendrõd polgármestere, Dr. Szonda István a Gyomaendrõdi Tájház és Helytörténeti Múzeum vezetõje, Dr. Ujváry Zoltán emeritus, Dr. Bartha Elek tanszékvezetõ, egyetemi tanár a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékérõl. Valamint ott voltak a helyi, a környezõ települések katolikus, református egyház tagjai és a mûvészet iránt érdeklõdõk is.  

 

A Holló képeken kívül Holló László díjban részesült kortárs mûvészek alkotásait is láthatták az érdeklõdõk. Dr. Bartha Elek nyitotta meg a kiállítást. Elõször Holló László életét, munkásságát mutatta be, majd a következõket mondta: - „ … az újra felfedezésnek az érdekében évek, évtizedek óta fáradhatatlanul dolgozik egy tudós etnográfus, akit Holló László fogadott fiaként tekintett. Dr. Ujváry Zoltán kiállításokkal, elõadásokkal, adományozással, közéleti szereplésekkel igyekszik Holló munkásságát minél szélesebb körben megismertetni, elismertetni. …. Ennek az adakozásnak, a Holló-kultuszt és a helyi életet egyaránt támogató, önzetlen magatartásnak eredményeként állhatunk most itt, az Újirázi plébánián, Debrecen, a Debreceni Egyetem és Újiráz, Dr. Ujváry Zoltán és a település, és személy szerint Dr. Dénes Zoltán plébános, kanonok, Zoltán Atya közötti két évtizedes kapcsolat és barátság jegyében, annak egyik eredményét ünnepelve. - Dr. Dénes Zoltán kanonok, etnográfus, mûvelõdéstörténész, Újiráz, a Debrecen - Nyíregyházi egyházmegye, a Partium kutatója, a honismeretének, kulturális mûvészeti életének egyik fáradhatatlan szervezõje. Azok a tudós papok közé tartozik, akik Isten szolgálata mellett feladatuknak érzik a rájuk bízott hívek, a haza, a nemzet kulturális felemelkedésének szolgálatát is. Egyházi, szakrális emlékekbõl, a népi vallásosság tárgyi kultúrájából álló gyûjteménye napjainkra már Újiráz és a kistérség, vagy az egyházmegye határain túl is ismert, számos helyen szerepelt kiállításokon. Ennek a gyûjteménynek a kiteljesedését köszönthetjük most a plébánia szépen felújított falai között.”

Ezután a komádi Rákász citerazenekar népdalcsokrot mutatott be, majd Dr. Ujváry Zoltán emeritus mesélt Holló Lászlóról. Ezt követõen Dr. Dénes Zoltán tartott tárlatvezetést, A tárlatvezetés után finom vacsorával vendégelték meg a kiállításon résztvevõket. A látogatóknak kellemes és felejthetetlen élményben volt részük.

Cserép Imre

tudósító

/Fotók: Cserép Imre/

 

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!