2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Ciki a diákmeló?Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-07-10 15:44:46
Vajon ciki a diákmunka? Vagy csak nincs munka a válság miatt? Egyáltalán keresnek munkát a diákok? És ha találnak, vajon mennyiért vállalják el?

Debrecen fõterén kérdeztük a fiatalokat, vajon mit dolgoznának.

Beregszászi Fanni éppen kérdõívezett a belvárosban, amikor találkoztunk vele. Mivel iskolával kapcsolatos kérdésekere kell keresnie a választ, és a diákok csak délután mozdulnak ki, válaszolt nekünk néhány kérdésre délelõtt. Édesanyja által találta ezt a munkát. 411 forintos órabérrel dolgozik, amit egész jónak tart. Valószínûleg ruhára fogja költeni azt, amit megkeres.

Nagy Richárd és Patalenszki József barátok, csak egyikõjük vállalt már munkát, dinnyét árult az egyik nyáron. Azt mondja, ha 50 ezret kapna egy hónapra, már vállalna munkát. Ha nincs munka, akkor a szüleik pénzét költik.

Nagy Richárd elmondta, egyéni kiadásokra havi 10-20 ezret költ.

Kocsis Tamás Kecskemétrõl érkezett Debrecenbe, azt mondja, náluk három cég is foglalkozik a diákok nyári dolgoztatásával. Sok ismerõse dolgozik az ottani gyorsétteremben, moziban, illetve sok munkaerõt felvesz a csokigyáruk és a helyi megyei lap is. Õ inkább otthon dolgozik az édesapjával, aki 500 forintot fizet neki óránként.

Azt mondja, 250-es órabérért csak akkor dolgozna gyárban, ha csinos lányokkal lennének kapcsolatosak a feladatai.

Maksa Zsolt egyetemista úgy válaszolt kérdésünkre, hogy "Ha pénzt keresni ciki, akkor ciki a diákmunka." Szerinte 400-500 forintot meg kellene fizetnie a cégeknek egy óra munkáért. Régebben segédmunkát és kisegítõ munkákat vállalt 10-12 órában, és a fizetése sem volt túl nagy összeg.

Úgy véli, ha valaki elmegy dolgozni, míg iskolába jár, az emberileg is fejlõdik, tapasztalatokat gyûjt és a pénz értékét is megtanulja. Másképp fog a pénzhez nyúlni, ha tudja, mennyi munka van mögötte.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!