2022. szeptember 25. Vasárnap, Eufrozina.
 
Jobbik 73, MSZP 2, Fidesz 1Forrás: Index
Utolsó módosítás: 2010-02-12 18:12:02
Miközben a Jobbik vezetõi és jelöltjei országszerte aktívak, a Fidesz és az MSZP, más-más okokból, de ellazsálja a kampányt. A nagy pártok passzivitása is a Jobbiknak kedvez.

Hiába tart már január közepe óta a kampány, továbbra is csak egy párt veszi igazán komolyan. Míg a Fidesz szándékosan, a szocialisták inkább kényszerbõl hallgatnak, a Jobbik klasszikus grassroots, azaz a bázist mozgósító, vidékjáró kampányt folytat. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a párt a hétvégén összesen 73 fórumot, gyûlést tart - szombaton 41-t, vasárnap 32-t.

Csak Vona Gábor hat kampányeseményen vesz részt a hétvégén, a Jobbik köztársaságielnök-jelöltje, Morvai Krisztina pedig vasárnap tart két fórumot is.

 

A Jobbik dömpingjével a Fidesz másodvonalbeli politikusait küldi harcba. A párt egyetlen hétvégi eseménye a Gyulai Polgári Bál, amin a legnagyobb név az Európai Parlamentbe visszavont Deutsch Tamás, illetve két kereszténydemokrata, Harrach Péter és Hoffman Rózsa.

A szocialisták még ennél is laposabbak, a kampányt a hétvégén olyan húzónevekre bízzák, mint Szabó Imre környezetvédelmi miniszter és Gõgös Zoltán agrárállamtitkár, akik a III. lápi disznótoros megnyitóján vesznek részt szombaton. A párt miniszterelnök-jelöltje, Mesterházy Attila pedig a Hollán Ernõ utcában tüntet majd a fasizmus ellen.

A Fidesz részérõl vállalt stratégia az altatás. A közvélemény-kutatásokban hatalmas fölénnyel vezetnek, választóik viszonylag aktívak, a jelen állás szerint biztos a kétharmad. Kampányuk lényege a hibák elkerülése.

A szocialisták kampánya inkább kényszerbõl csendes. Az elsõ héten még belementek az ütésváltásba a Fidesszel nyugdíj-ügyben, és bár a Szonda-Ipsos legutóbbi felmérése szerint ebbõl õk jöttek ki jobban, más kutatások szerint nem. Mindegy is, a nyugdíjtémát elsöpörték a börtönhírek - Hagyó Miklós visszaléptetése óta az MSZP defenzívába szorult, a Fidesz pedig pénteken újabb támadást indított egy kétszeresen meggyanúsított szocialista képviselõjelölt, Hatvani Csaba terézvárosi alpolgármester ellen.

A - ha az MSZP-t még ide vesszük - nagy pártok passzivitása a Jobbiknak kedvez. A szélsõségesek folyamatos jelenléttel tartják ébren választóikat, akik amúgy is a legaktívabbak. Így alacsony részvétel esetén a párt kimagasló eredményt érhet el - a legutóbbi felmérés szerint akár 14 százalékot is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!