2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
A férfiak kétszer több pénzt kereshetnekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-31 10:22:34
Csaknem kétszer többet keresnek a férfiak a nõknél bizonyos szakmákban. Egy friss felmérés szerint a pénzügyi menedzserek körében ekkora a különbség a két nem fizetése között ugyanabban a pozícióban.

82 ezer embert kérdeztek, az derült ki, hogy minél jelentõsebb állásról van szó, annál nagyobb az eltérés.

A Fõvárosi Gázmûveknél nemcsak a vezetõségi értekezlet asztalánál vannak többségben a nõk, a cégnél dolgozók 68 százaléka nõ.

Ez a vállalat lett a Legjobb Nõi Munkahelyek egyike 2009-ben. Például azért, mert támogatják, hogy a nõk a szülési szabadságuk alatt is képezzék magukat.

„Azt gondolom, hogy mindenkinek aki ma érvényesülni akar Magyarországon vagy bárhol a világon meg kell kûzdenie, nem biztos, hogy a nõi vagy a férfi mivolta miatt hanem egyszerûen azért mert nagy a verseny a munkaerõpiacon” – mondta Patai Ágnes, a Fõvárosi Gázmûvek Zrt. HR igazgatója.

Nem mindenhol mûködik így. 82 ezer embert kérdeztek meg egy internetes felmérésben arról, hogy mennyit keres. Kiderült, hogy a nõk jóval kevesebbet mint a férfiak. Átlagosan 13 százalék az eltérés, ez jobb mint az unióban, ahol 16 százalékot mértek. De minél magasabb pozícióról van szó annál nagyobb a különbség.

„A vezetõ körében jönnek ki a legnagyobb bér különbségek, a pénzügyi menedzserek esetében a hölgyek átlagosan 45 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál, de az ügyvezetõ igazgatók, gazdasági-, és pénzügyi igazgatók esetében is 43 és 39 százalékos a különbség” – mondta Ficza János, egy fizetés-összehasonlító portál marketing vezetõje.

A kutató szerint ez azért van, mert 100 cégvezetõbõl csak 10 nõ, vagyis kevesen vannak. A nõi karrierszövetség azt mondja, tradíció az alacsonyabb nõi fizetés

„Rizikófaktort jelent a nõi munkavállaló, hiszen életciklusából adódóan el fog menni gyesre, gyedre” – mondta Fazekas Gyöngyi, a Magyar Nõi Karrierfejlesztési Szövetség munkatársa.

És többször megy táppénzre is. Az érdekvédõk szerint ezt kalkulálják be a cégek, amikor alacsonyabb bért adnak nõknek, pedig ezt törvény tiltja.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!