2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 

Hitel Ennyit ért a végtörlesztés 2012. szeptember 25., kedd 10:32 MTI A végtörlesztés érdemben nem növelte a lakás-takarékpénztári szerzõdések számát, a megkérdezett két pénztár az árfolyamgáttól vár élénkülést, de csak 2013-tól.

Miközben a frank árfolyama "csak" 20%-kal nõtt, a magyar bankok nem teljesítõ lakossági hiteleinek állománya 35%-kal emelkedett egy év alatt - mutatják a Magyar Nemzeti Bank március végi állapotot tükrözõ statisztikái. A végtörlesztés miatt eltûnõ hitelek automatikusan növelték a probléma viszonylagos nagyságát: a bankok nem teljesítõ lakossági hiteleinek aránya az egy évvel korábbi 10,5%-ról 15,0%-ra emelkedett. A már 90 napon túli fizetési késedelemben lévõ hitelek kezelésében egyelõre kevés eredménnyel jártak az állami közremûködéssel elindult programok, az új árfolyamgát viszont segíthet a problémahalmaz további növekedésének megállításában.

Ugrásszerûen nõtt az árfolyamgát iránt érdeklõdõk száma a kereskedelmi bankoknál az elmúlt hetekben, miután a nem közszférában dolgozó devizahitelesek is benyújthatják igényeiket.

Több bank is arról számolt be, hogy amióta nem csak közszférában dolgozó devizahitelesek nyújthatják be igénylésüket, azóta megsokszorozódott az árfolyamgát iránt érdeklõdök száma. Szakértõk szerint a növekvõ érdeklõdésnek a gyengülõ forint is a magyarázata.

A lakossági jelzálog fedezetû, deviza alapú hitellel rendelkezõk számára kínált árfolyamgátas konstrukcióra a mai napig mintegy harmincezer érdeklõdés érkezett a bankszektorba. Ezen igények feldolgozása folyamatban van. A bankok elkötelezettek az iránt, hogy az év végéig feldolgozzák minden árfolyamgátra jogosult ügyfél kérelmét. A közalkalmazotti és a köztisztviselõi ügyfélkör elmúlt hetekben tapasztalt érdeklõdése mellett a bankszféra most lehetõséget lát a folyamat felgyorsítására.

A bankok felkészültek és élénk volt az érdeklõdés az elsõ napon, de nagy ügyfélrohamot nem tapasztaltak a pénzintézetek. Az ügyfelek egyelõre csak tájékozódnak.

Kinek jó az árfolyamgát?2012-04-03 09:27:13

A nemzetgazdasági tárca szerint az árfolyamgát azoknak jelent megoldást, akik olyan nehéz helyzetbe kerültek, hogy a közeljövõben nem tudják törleszteni adósságukat.

Az árfolyamgát új változatába azok léphetnek be, akik legfeljebb 20 millió forint összegû devizahitelt, vagy deviza alapú kölcsönt vettek fel.

Megerõsítette a kormányszóvivõ, megegyezés született: azok vehetik majd igénybe az árfolyamrögzítést, akiknek a hitelösszege nem haladja meg a húszmillió forintot.

A Fogyasztóvédelmi Bizottság egyhangúlag támogatta a módosító javaslatot, amely az árfolyamrögzítést 60 hónapig, de legfeljebb 2017 június végéig terjeszti ki.

Eltörölné a jelzáloghitelek fedezeteként felajánlott ingatlanok 30 milliós értékhatárát az árfolyamgát új rendszerében a javaslathoz eddig érkezett egyetlen módosító.

« Előző « 2. oldal »