2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Eddig 15 halott...Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-02 18:16:39
A legfrissebb hírek szerint eddig 15 holttestet találtak, és rengeteg ház omlott össze a Richter-skála szerint 7,0-es erõsségû földrengés során az indonéziai Jáva szigetén.

A 63 kilométeres mélységben történt rengés epicentruma Dzsakartától kétszáz kilométernyire, délre volt - közölte az Egyesült Államok földtani intézete (USGS). A rengés után szökõár- riadót rendeltek el, amit aztán órákkal késõbb visszavontak. A csendes-óceáni cunamiközpont elõször úgy ítélte meg, hogy a rengés elég erõs ahhoz, hogy megmozgassa az óceán vizét. A riadó kapcsán a központ azt közölte, hogy a rengés epicentrumától száz kilométerre lévõ tengerpartok lehetnek csak veszélyben, de nem kell tartani nagy területen pusztító szökõártól.

Szemtanúk szerint nagyjából egy percig lehetett érzékelni a nagyon erõs rengéshullámokat, illetve azok következményeit. Ezrek menekültek ki sikoltozva a szabadba a földmozgás hatására. Az indonéz katasztrófavédelmi központ szóvivõje azt közölte, hogy az áldozatok többsége házaik romjai alatt lelete halálát Tasikmalaya és Sukabumi városokban.
Indonézia tektonikus lemezek törésvonala fölött helyezkedik el. 2006-ban Jáván csaknem 600-an haltak meg és 675 ezren maradtak fedél nélkül egy 7,7-es földmozgás következtében. Indonézián pattant ki volt az a földrengés, amely az írott történelem egyik legpusztítóbb szökõárát indította el 2004 karácsonyán. Ázsia országaiban több mint 200 ezer ember halt meg a cunami következtében, és ebbõl 170 ezer Indonézián.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!