2024. május 31. Péntek, Angéla.
 
Bizonytalan helyzetbe került a Hármashatárhegyi repülõtérForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-05 10:14:53
Bizonytalan helyzetbe került a Hármashatárhegyi sportrepülõtér és az ott mûködõ Mûegyetemi Sportrepülõ Egyesület a Nemzeti Közlekedési Hatóság döntése nyomán - közölte a repteret használó Mûegyetemi Sportrepülõ Egyesület elnöke kedden az MTI-vel.

Gavronek Ferenc hozzátette: az NKH visszavonta a repülõtér mûködési engedélye korábbi visszavonásának felfüggesztését, amirõl az egyesületet nem, csak annak ügyvédjét értesítették. Ismertetése szerint felemás helyzetben vannak, nem tudni azt sem, hogy jelenleg van-e érvényes mûködési engedélyük. Hogy megelõzzék a további vitákat, nem repülnek a Hármashatárhegyen, a határozat felfüggesztésének visszavonása ellen pedig fellebbezést nyújtottak be.

Az elnök hangsúlyozta: jelenleg másik repülõteret használnak, mert folytatni kell a megkezdett képzéseket, de ezt nem szívesen teszik, és úgy tudják, a környékbeliek is támogatják õket, mert jóval több elõnyt jelentett a repülõtér, mint hátrányt a környéknek. Ismertette: az ügy még 2013-ban kezdõdött, amikor az NKH feltételezhetõen a tulajdonos Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ nyomására kezdeményezte a repülõtér engedélyének visszavonását. Az eljárásban a repülõklub megadta a hatóságnak a kért válaszokat, majd elsõ fokon visszavonta az illetékes hatóság az engedélyt.

Ez ellen a klub fellebbezést nyújtott be az NKH-hoz, mint másodfokú szervhez, amely úgy döntött, felfüggeszti a határozat végrehajtását addig, amíg a repülõklub és az MNV közötti jogvita az elszámolásról nem rendezõdik. Ez praktikusan azt jelentette, hogy a klub tovább tudott üzemelni - magyarázta az elnök. Az MNV és a repülõklub közötti elszámolási vita lényege, hogy az MNV hiányosnak találta a pénzügyi elszámolást, ezért felmondta a szerzõdést, amely ellen bírósági keresetet nyújtott be az egyesület.

Amennyiben a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. (MNV) és a Mûegyetemi Sportrepülõ Egyesület (MSE) a vitás kérdésekben megegezik, az egyesületnek újra igényelnie kell az üzemben tartási engedélyt ahhoz, hogy használhassa a Hármashatárhegyi sportrepülõteret - derül ki a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) keddi, MTI-nek küldött válaszából. A Légügyi Hivatal 2014. június 2-án küldte meg az érintetteknek azt a Nemzeti Közlekedési Hatóság által is jóváhagyott határozatát, amelyben visszavonta a Mûegyetemi Sportrepülõ Egyesülettõl a Hármashatárhegyi sportrepülõtér üzemben tartási engedélyét.

A visszavonást azzal indokolták, hogy a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. tavaly júliusban felmondta az egyesülettel kötött, a sportrepülõtérre vonatkozó vagyonkezelési szerzõdést, vagyis a tulajdonos már nem járul hozzá, hogy az egyesület a területet használja. A Légügyi Hivatal döntése az üzemben tartási engedély visszavonásáról a közléssel jogerõs és végrehajtható, ellene a közléstõl számított 30 napon belül bírósági kereset nyújtható be - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság -, kérelmet június 3-áig nem nyújtottak be.

Az MNV azért mondta fel tavaly nyáron a vagyonkezelõi szerzõdést, mert véleménye szerint az egyesület nem tett eleget az MNV jogelõdjével 1998-ban kötött vagyongazdálkodási szerzõdésben foglalt elszámolási kötelezettségének, nem számolt el a vagyonon végzett felújítási munkálatokról. A Mûegyetemi Sportrepülõ Egyesület viszont úgy gondolja, hogy minden szabálynak megfelelt, ezért bírósághoz fordult. Az eljárás jelenleg is folyamatban van.  A Magyar Liberális Párt kedden közleményben szólította fel a II. kerület vezetését, illetve a Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt-t, hogy haladéktalanul tájékoztassák a budapestieket a repülõtérrel kapcsolatos tervükrõl, esetleges beépítési szándékukról.

A II. Kerületi Önkormányzat válaszában arra hívta fel a párt figyelmét, hogy a Hármashatárhegyi repülõtér nem az önkormányzat, hanem a Magyar Nemzeti Vagyonkezelõ Zrt. tulajdonában áll. Hozzátették, hogy az elmúlt nyolc évben nem döntöttek egyetlen belterületbe vonásról sem."Láng Zsolt, a II. kerület vezetõje biztos abban, hogy ameddig a választók bizalmából õ a kerület vezetõje, addig a Hármashatárhegyi repülõtér területén sem lesz belterületbe vonás és az adott területen lakófunkció nem lesz kialakítva" - áll a közleményben.

Hozzátették, a terület nagy része Natura2000 védettség alá tartozik, így ott lakófunkció kialakítására a törvény erejénél fogva sincs lehetõség. A kerület vezetése számára is fontos, hogy amennyiben a jövõben esetleg nem repülõtér fog üzemelni a helyszínen, úgy korlátozás nélkül tudják a kerületi polgárok és az odalátogatók használni a területet akár pihenésre, sportolásra vagy szabadidõs tevékenységek eltöltésére - fogalmaztak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek