2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Megnyílt az elsõ “internetelvonó”Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-10 14:29:42
Már az internetfüggõséget is kezelik!

Restart néven megnyílt az elsõ, internetfüggõség kezelésére létrejött terápiás központ. A Seattle elõvárosában, Fall Cityben lévõ centrumban egyidejûleg hat páciens vehet részt a 45 napos programon, amely a világháló és a számítógép idõgyilkos és szenvedélyes használatát próbálja gyógyítani.
A centrum elsõ és eddig egyetlen betege Ben Alexander. A tizenkilenc éves fiú szinte minden éber pillanatát a Word of Warcraft elnevezésû online játékkal töltötte - napi 16-17 órát. Ennek eredményeképpen két félév után abbahagyta az iowai egyetemen folytatott tanulmányait. Elõször egy hagyományos elvonókúrán vett részt, sikertelenül, majd 14.000 dollárért (több mint 2,5 millió forint) részt vett a Restart programján, amely végül elérte a várt sikert.

A program terápiája pszichoterápiás beszélgetéseket, gyakorlati munkát és sportot is tartalmaz.
Hilarie Cash, a központ vezetõje elmondta, eddig csak hagyományos formában kezelték az internetes szenvedélybetegségeket. Megnevezett néhány figyelmeztetõ jelzést, amely betegségre utal: ilyen például a család és barátok elhanyagolása a net miatt, a világhálón töltött idõ alatt eufória, azon kívül pedig nyugtalanság, levertség érzése, bûntudat és szégyenérzet. Egyéb testi jelei is lehetnek: többek között az alvási szokások, testsúly megváltozása, fej- és hátfájás.
A jelek azonban egyéb pszichológiai problémára is utalhatnak, például depresszióra vagy az autizmus egyes változataira.

Ronald Pies, a syracuse-i orvosi egyetem pszichológiaprofesszora szerint sok "internetfüggõ" súlyos depresszióval, különbözõ személyiségzavarokkal vagy szociális fóbiákkal is küszködik, amelyek gátolják õket abban, hogy teljes, kiegyensúlyozott életet éljenek és szemtõl-szembe létesítsenek kapcsolatot emberekkel. Azért is fontos ezeknek a mélyebben rejtõzõ problémáknak a kezelése, hogy ne léphessen fel a szenvedélybetegség másik változata.

Eddig az Amerikai Pszichiátriai Egyesület az internetfüggõséget nem kezelte önálló zavarnak. Jelenleg megvitatják, hogy felvegyék-e a Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve címû kötet új, 2012-re tervezett kiadásába. Ez a betegbiztosításra is befolyással lenne.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!