2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Hatalmas aszteroida közelítForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-10-08 17:56:23
Mekkora a kockázata, hogy az Apophis a Földnek ütközik?

Sokkal kisebb a kockázata a Föld és az Apophis kisbolygó ütközésének, mint eddig kalkulálták, jelentette be magyar idõ szerint csütörtökre virradóan a NASA amerikai ûrkutatási hivatal.

Az Apophist 2004-ben fedezték fel, és akkor nagy figyelmet keltett, mert félõ volt, hogy ütközünk vele.

Az Apophis aszteroida körülbelül 320 méter átmérõjû, 200 milliárd tonnás vas és irídium tömb. Ha összeütközne a Földdel, annak mérhetetlen pusztítás lenne a következménye.

A NASA korábbi számításai szerint 1 a 45 ezerhez annak a kockázata, hogy az Apophis 2036-ban a Földnek ütközik. Most egy új kalkuláció szerint az esély csak 1 a 250 ezerhez. A számítást a NASA pasadenai Jet Propulsion Laboratory (JPL) kutatóintézetében végezték új módszerrel, friss adatok alapján.

Az új tanulmányt az Amerikai Csillagászati Társaság október 8-i konferenciáján fogják ismertetni.

A tudósok kezdeti számításai szerint az ütközés 2029-ben következhet be, 2,7 százalékos valószínûségel. Késõbb azt az évet kizárták. Úgy számítják, hogy 2029 április 13-án a kisbolygó legalább 29.450 kilométerre fog elszáguldani a Földtõl.

Ha az Apophis összeütközne a Földdel, akkor - feltételezve, hogy valamelyik óceánba zuhan - óriási szökõárakat keltene. Ezek mérhetetlen pusztítást okoznának nemcsak a partvidékeken, hanem még a szárazföldek belsejében is. Az ütközés következtében sûrû porfelhõ sötétítené el a Földet meghatározhatatlan hosszú idõre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!