2020. február 24. Hétfő, Szökőnap.
 
Több megyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a havazás és a hófúvás veszélye miattForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-27 19:19:45
Vasárnapra több megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki a havazás, valamint a hófúvás veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményükben kiemelték: az év utolsó vasárnapján kemény téli idõ várható, de hétfõn is komoly gondokat okozhat még a hófúvás.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzése szerint a havazás miatt másodfokú figyelmeztetést adtak ki Baranya, Somogy, Vas és Zala megyére, mivel ezeken a területeken egy nap alatt akár 20 centiméternél is több hó hullhat.

A hófúvás veszélye miatt Baranya, Bács-Kiskun, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyére adták ki a figyelmeztetést. Ezeken a területeken arra is készülni kell, hogy a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Emellett a havazás miatt Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Tolna és Veszprém megyére, a hófúvás miatt Békés, Csongrád, Fejér, Gyõr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyére, a viharos szél miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Vas és Zala megyére adtak ki elsõfokú figyelmeztetést.

Mint kifejtették, szombat este elõször a Dunántúl nyugati, északnyugati megyéiben kezdõdik el havazás, mely az éjszaka folyamán a Dunántúl többi részére, a középsõ és a déli országrészre is átterjed. A fõváros térségében és az attól északra fekvõ területeken idõszakos, gyenge hóesés a legvalószínûbb. Vasárnap délutántól észak felõl szûnni kezd a havazás, az észak-alföldi régióban, és az Északi-középhegység keleti felén inkább csak szállingózhat a hó.

A szombati elõrejelzés szerint vasárnap estig a Dunántúl nyugati és déli megyéiben várható a legtöbb, akár 20 centimétert is meghaladó hó. A Dunántúl többi részén és a Dél-Alföldön 5-15 centiméternyi hóra lehet számítani. A fõváros tágabb környezetében néhány centiméter hullhat. Az ország többi részén (északkeleti harmadán) nem várható számottevõ hóréteg.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dunántúl nyugati, északnyugati részén már szombat estétõl lehetnek kisebb hófúvások. Vasárnap reggelre pedig sokfelé megerõsödik, délutántól többfelé viharossá fokozódik a szél. A legerõsebb széllökések az Alpokalján és északkeleten elérhetik a 70 kilométer/órás erõsséget - tették hozzá, kiemelve: emiatt a vastagabb hóval borított nyugati és déli megyékben komolyabb hófúvásra kell számítani, de a szél azokon a területeken is hordhatja a havat, ahol csak kisebb, pár centiméteres réteg alakul ki.

Hétfõn a középsõ országrészben erõs, másutt viharos lesz az északi szél, de nagy területre kiterjedõ, jelentõs havazás már nem valószínû. A nagyobb területen viharossá fokozódó szél miatt a hófúvás akár a vasárnapinál nagyobb gondot okozhat - hangsúlyozták.

A jelenlegi elõrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hõmérséklet mínusz 8 és mínusz 1, a legmagasabb hõmérséklet mínusz 2 és plusz 3 Celsius-fok között valószínû.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!