2024. május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett.
 
A NAV is vizsgálja az offshore-ügyetForrás: index
Utolsó módosítás: 2016-04-11 18:52:18
Címkék: Bihari hírek
Orbán Viktor miniszterelnök kérésére Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elrendelte a magyarországi offshore-szálak azonnali, egyenkénti kivizsgálását a NAV-nál. Az offshore ügyek felgöngyölítésével külön szakértõi munkacsoport foglalkozik.

A NAV ma megkezdte a Panama-papírok dokumentumaiban érintett magyar állampolgárok és cégek vizsgálatát. Az offshore ügyek felgöngyölítése érdekében a NAV-on belül szakértõi munkacsoport kezdte meg a magyar vonatkozású információk elemzését. Az adó- és vámhivatal teljes eszközrendszerével szisztematikusan, a magánszemélyeket és cégeiket is érintõen az vizsgálja, történt-e Magyarországon adóeltitkolás, írja az MTI.

Varga Mihály
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A hatályos elõírások szabályozzák azt, amikor egy Magyarországon ténylegesen tevékenykedõ cég azért, hogy kevesebbet, vagy egyáltalán ne adózózzék, a nyereségét egy másik országba, adott esetben egy adóparadicsomba csoportosítja át, majd onnan – osztalék formájában – Magyarországra visszahozza. A magánszemélyek ilyen cégektõl szerzett jövedelmeinek adózását is szigorúan rögzíti a törvény. Az így szerzett jövedelem után nemcsak 15 százalékos szja-t, hanem 27 százalék ehót is fizetni kell.

Ha valaki nem tartja be a szabályokat és nem fizeti meg az adót, vagy bizonyíthatóan kizárólag adóelkerülés céljából végez bizonyos tevékenységeket, az adóhatóság ellenõrzés keretében állapítja meg a be nem fizetett, eltitkolt adót. Az eltitkolt adó megfizetésén túl komoly szankciókkal is számolhat a jogszabályokat kijátszó cég vagy magánszemély: az adóhiány 200 százalékra rúgó adóbírsággal sújtható, és nem kizárt, hogy tettét büntetõeljárásban is megvizsgálják a NAV pénzügyi nyomozói - derül ki az NGM közleményébõl.

A hét elején ezeket a kérdéseket tettük fel a NAV-nak:
több mint 800 lehetséges gazdag ügyfelet vont vizsgálat alá az ausztrál adóhivatal (ATO) azt követõen, hogy egy panamai ügyvédi irodából offshore cégek adatai szivárogtak ki. A NAV tervez hasonló vizsgálatot kezdeményezni?
A dokumentumok elemzése során a Direkt36 Horváth Zsolt, egykori fideszes politikus nevére bukkant. Indul vizsgálat ebben az ügyben?
Az ausztrál adóhivatal nemrég nyilvánosságra hozta azon nagy cégek listáját, amelyeknél gyanús szerintük, hogy az országban termelt valós értéknél kevesebbet vallanak be. Így pedig jelentõs összegû adóbevételtõl esik el az állam. A NAV gondolkozott már hasonló lépésen, elképzelhetõ nálunk is hasonló akció?
Van külön offshore-ral foglalkozó részleg az adóhivatalban? Milyen módon tesz az adóhatóság az ellen, hogy magyar állampolgárok vagyonukat offshore-számlákra kimentve kerüljék el az adózást Magyarországon?

Amire a NAV azt válaszolta, hogy "a NAV a jogszabályok által meghatározott gyakorlatot követi a jövõben is. Eszerint amennyiben a hivatal tudomására jutnak olyan információk, amelyek bármilyen adóigazgatási vagy büntetõeljárás megindítását megalapozzák, az eljárást aNAV munkatársai megindítják. Konkrét üggyel kapcsolatban az adótitok védelmében nem kívánunk semmilyen információt nyilvánosságra hozni.”

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek