2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Szabadon böngészhetnek a gyerekekForrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-03-25 11:46:59
A szülõk 80 százalékának fogalma sincs arról, hogy a gyereke mit néz az interneten és nem is védi a gyerekeit a különbözõ erõszakos oldalaktól, zaklatóktól. Pedig ehhez elég lenne egy ingyenes programot letölteni, és beállítani a számítógépet.

Bárki bármilyen képet megnézhet az interneten, és bárki fel is tölthet - akár saját magáról is. Még akkor is, ha csak tizenéves.

„A társasági oldalak - és konkrétan nem neveznék meg egyet sem - ott például a veszélyforrás az, hogy milyen képeket töltenek fel a gyerekek. Akár tinédzserekrõl is beszélhetünk, mert ez is egy veszélyforrás lehet. Kihívó képeket, akár meztelen fotókat is feltölthetnek" – mondta Schiroky Vilmos, a Biztonságos böngészés program vezetõje.

Ezekkel pedig késõbb zsarolhatják a fiatalokat, hiszen a képeket sokan elérhetik. Szerdán egy konferencián vitatták meg, hogyan lehet a tizenéveseket és a kisgyerekeket ettõl, és a többi veszélytõl megóvni.

Egy átlagos gyerek ma már 159 percet tölt naponta internetezéssel. Háromszor többet, mint négy éve. De a szülõk nem követték ezt a fejlõdést. A gyerekek 81 százalékától nem kérdezik meg, hogy mit csinál a gyerek ebben a 159 percben.

„A szülõk többsége felelõs és figyel. Csak éppen nem tudja, hogy ebben mekkora a szerepe. Nem tudja, hogy ezeket a dolgokat ugyanúgy meg kell beszélni, mint ahogyan az utcán történõ eseteket, a családi konfliktusokat is megbeszélik” – mondta Dr. Kósa Éva egyetemi tanár.

Még az ingyenes programokat sem töltik le a szülõk, amivel akár a gyerekek internetes zaklatását is ki lehet szûrni. Sõt még a keresõ programokat sem állítják be.

Az egyik legnépszerûbb keresõprogram munkatársa szerint kifejezetten egyszerû beállítani a programot, és így az összes nem felnõtteknek való oldalt blokkolja a program.

A szakemberek azt ígérik, hogy kampányt indítanak a gyerekek védelmében. És nem csak a gyerekeket próbálják megszólítani, hanem a szülõket is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!