2024. március 19. Kedd, József, Bánk.
 
Mire veszünk fel lakáshitelt? Komoly változást hozott a tavalyi év Forrás: Ingatlanmagazin
Utolsó módosítás: 2010-04-21 11:56:56
2009-ben 56 ezer lakáshitelt engedélyeztek, 323 milliárd forint értékben. Az elõzõ évhez képest az engedélyezett hitelek számában 62, összegében 66 százalékos csökkenés következett be.

Ilyen mértékû visszaesés az elmúlt években nem fordult elõ – állapította meg a lakossági lakáshitelezésrõl szóló elemzésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


Az engedélyezésen belül az államilag támogatott hitelek száma és összege nem változott, viszont a támogatás nélküli hiteleknél drámai zuhanás következett be. Az államilag támogatott kategóriában a 2003. év volt kiemelkedõ, akkor a hitelek összegének az aránya elérte a 85 százalékot; ez 2004-ben kevesebb mint felére csökkent: ekkor jelentek meg a lakáshitelpiacon a devizaalapú hitelek, amelyek versenyképes kamataikkal és törlesztõrészletükkel alternatívát nyújtottak a támogatott forintalapú hitelekkel szemben.

A hitelek célja szerint vizsgálva az építésre és új lakás vásárlására folyósított hitelek összegének aránya 2008 végén 26 százalék volt, 2009-ben 39 százalék fölé emelkedett. A használt lakás vásárlásához nyújtott hitelek aránya az elõzõ év végi 64 százalékról 52 százalékra mérséklõdött.


Korábban egész más volt a helyzet, hiszen 2004-tõl az összes hitelcélon belül az építésre adott összeg aránya fokozatosan, 27 százalékról 12 százalékra, az új lakás vásárlása cél esetében 25 százalékról 15 százalékra csökkent; viszont ettõl az idõponttól a használt lakás vásárlására fordított folyósítás 35 százalékról 64 százalékra nõtt. A fenti hitelcélok megoszlásában 2009-ben változás történt: az építésre adott összeg aránya 18, az új lakás vásárlására nyújtott hitel aránya 22 százalékra emelkedett.

Ezzel együtt is 2008 és 2009 második félévi adatait összehasonlítva azt tapasztaljuk, hogy összegét tekintve a használt lakások vásárlása dominált. Ennek a hitelcélnak az elõfordulási gyakorisága csökkent, de a használt lakás vásárlása mint hitelcél számában megközelítette, összegében pedig meghaladta az építés és az új lakás vásárlása együttesét.

A lakáscélú hitelek futamideje elérte a 15 évet, az egyes hitelcélok közül a lakásépítés és az új lakás vásárlás esetén 18 év körül állandósult. Az elõbbit tekintve az átlagos futamidõ csökkent, a használt lakás vásárlása esetében nem változott – állapította meg a KSH.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!