2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
30 éve járt az ûrben az elsõ magyar!Forrás: RTL Hírek
Utolsó módosítás: 2010-05-27 10:44:09
Farkas Bertalan a szovjet Valerij Kubaszovval ezen a napon startolt Bajkonurból, majd a Szaljut 6 ûrállomáson kutatásokat is végeztek. Farkas Bertalanból sztár lett, mindenki Farkas Bercije, ...
akinek nevét számtalan úttörõõrs és raj is felvette. Az évfordulót szerdán együtt ünnepelték Budapesten lengyel, orosz, bolgár és amerikai ûrhajósok.

Magyar ûrhajós és magyar TV-maci az ûrben - egyikük már híres volt, a másik attól a pillanattól lett olyan népszerû, amirõl korábban álmodni sem mert.

„Az ûrhajós kiképzés során nem arról szól a történet, mi lesz utána, engednek repülni, nem engednek, lesz-e Farkas Bertalan szocialista brigád, lesz-e Farkas Bertalan õrs, föl kell-e kötni a nyakkendõt a gyerekek nyakába, ilyenrõl nem volt szó. Egy nagyon komoly házi feladatot kaptunk, azt kellett megoldanunk” – mondta Farkas Bertalan.

Farkas Bertalant hazaérkezése után mégsem csak kutatásai miatt ünnepelték - nemzeti hõssé vált, szovjet társával együtt.

Valerij Kubaszov a Magyar Népköztársaság hõse kitüntetést kapta. Azt mondja, ezt a csillagot õ kapta meg elsõként, Farkas Bertalannal együtt.

Ünnepelt a nemzetközi ûrhajós társaság is a szerdai napon - az egykori asztronauták és kozmonauták szerint ugyanis a harminc évvel ezelõtti út fontos állomás volt a hidegháború megszüntetésében, az Apolló-Szojuz programhoz hasonlóan.

 

„A Kozmosz programban, amellyel Farkas Bertalan is repült, az volt a fontos, hogy a kis országok is részt vehettek benne. Ugyanazt csinálhatták, amit õk Amerikában. És eljött az idõ, amikor már együtt dolgozhattak” – mondta Loren Acton, amerikai ûrhajós.

A magyar ûrutazás alatt végzett kísérletek eredményeit hazai ûrtechnológiai és nemzetközi orvosi kutatások is felhasználták.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!