2024. május 27. Hétfő, Hella.
 
Lassan eltûnik a cafeteria is?Forrás: hvg.hu
Utolsó módosítás: 2013-05-17 10:09:43
Eddig nem látott mélységbe zuhant azon cégek aránya, amelyek béren kívüli juttatást kívánnak adni dolgozóiknak. A következõ egy évben a hazai kkv-k mindössze 42 százaléka tervez alkalmazni természetbeni juttatást. A különbözõ cafeteria elemek alkalmazásának gyakoriságát tekintve az élen az Erzsébet-utalvány áll, melyet a közlekedési költség térítése és a SZÉP Kártya követ.

Az elõzõ negyedévi enyhe növekedéshez képest 5 százalékponttal, 42 százalékra esett vissza azon vállalkozások aránya, amelyek béren kívüli juttatást kívánnak nyújtani dolgozóiknak – derül ki az 500 hazai kkv vezetõ megkérdezésén alapuló  K&H kkv bizalmi index kutatás legfrissebb adataiból.

Ez az eredmény az eddig mért legalacsonyabb érték, hiszen néhány évvel ezelõtt még a vállalkozások 75-80 százaléka beépítette bérezési rendszerébe a cafeteria juttatásokat.

„A munkáltatók körében az Erzsébet-utalvány  a legnépszerûbb cafeteria elem, jelenleg a cégek 31 százaléka tervezi alkalmazni. A kedvezményes adózású béren kívüli juttatási forma népszerûségét növelte feltehetõen, hogy idén januártól a korábbi 5000 forint helyett már havi 8000 forintig adható kedvezményes adóteherrel. A második helyen holtversenyben a közlekedési költségek térítése és a SZÉP Kártya áll. Ugyanakkor a közlekedési költségtérítés népszerûsége 2010 óta folyamatosan csökken. Sõt, mi több, ebben a negyedévben elérte mélypontját, hiszen alig minden hatodik cég kívánja így támogatni dolgozóit. Ezzel szemben a SZÉP Kártyát alkalmazó cégek aránya több mint duplájára nõtt. Egyre növekvõ népszerûsége annak tudható be, hogy csökkenti a vállalkozások adminisztrációs terheit és könnyen beépíthetõ a már meglévõ béren kívüli juttatások mellé, míg a munkavállalóknak a különbözõ alszámlák széleskörû felhasználási lehetõséget nyújtanak” – részletezte az eredményeket Németh László, a K&H Kkv marketing fõosztály vezetõje.

A különbözõ szektorokat tekintve igen eltérõ a béren kívüli juttatások alkalmazásának gyakorisága. Az ipari, építõipari vállalkozások állnak az élen, hiszen 50 százalékuk tervezi beépíteni bérezési rendszerébe valamely cafeteria elemet. Ezzel szemben a szolgáltató vállalkozások csupán 38 százaléka gondolkodik béren kívüli juttatásban, míg mezõgazdasági és kereskedelmi cégek közel azonos arányban (45 és 43 százalék) tervezik alkalmazni a cafeteria juttatásokat.

A cégméret szerinti bontásban jól látszik, hogy a vállalkozás méretével párhuzamosan egyértelmûen nõ a béren kívüli juttatásokat nyújtó vállalkozások aránya: míg a mikrovállalkozások csupán 37 százaléka tervezi valamely cafeteria elemmel támogatni dolgozóját, addig a kisvállalkozásoknál ez az arány 46, a középvállalatoknál pedig 59 százalék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek