2024. április 26. Péntek, Ervin.
 

Az áfacsökkentésnek köszönhetõen megnövekedett sertéshúsfogyasztás a baromfifélék fogyasztásából vett el, legrosszabbul a csirkével és pulykával foglalkozók járnak - mondta Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke

A mezõgazdasági kibocsátás mintegy tizenhárom százalékát a baromfiágazat adja.

Az embargó miatt hónapok óta amúgy sem lehet víziszárnyast exportálni Oroszországba.

A hazai baromfitartók és a víziszárnyas-elõállítók továbbra is kimaradnak a jóból.

Régi magyar baromfifajtákat kapnak az idén az ormánsági családok a dél-baranyai térségben induló kisállat-kihelyezési program keretében - jelentette be az Õs-Dráva program összehangolásáért felelõs kormánybiztos szerdán Pécsett, sajtótájékoztatón.

Az alapvetõ élelmiszerek, köztük a baromfihús és az étkezési tojás áfacsökkentése segítheti leginkább a legális ágazati szereplõk hosszú távú mûködését a Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint; a szakmai szervezet a sertésszektorban bejelentett csökkentéssel arányos baromfiágazati intézkedésekben bízik.

Az elmúlt hetek szokatlanul forró idõjárása végleg eloszlatta azokat a reményeket, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idén is az agrárium húzza fel a GDP-t. A növénytermesztõk és állattenyésztõk egyaránt bajban vannak, a teljes kár több százmilliárdos nagyságrendû.

« 1. oldal »